Србија и Балкан

Писмо групе судија Суда БиХ о процесу против Додика и Лукића: Иза прогона стоји амерички амбасадор

Додатни елемент прогона видљив је и из чињенице да је оптужницу ради потврђивања у рад добила судија Јасмина Ћосић, која се 'прославила' на предмету ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, a пред Хашким трибуналом је учествовала у адвокатском тиму одбране Орића, наводи се у писму
Писмо групе судија Суда БиХ о процесу против Додика и Лукића: Иза прогона стоји амерички амбасадор© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Писмо групе судија из Суда БиХ у ком су наведени подаци о процесу против председника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића, стигло на адресу бањалучких медија, открива ко стоји иза правосудног прогона Додика и Лукића, те како изгледа план којим би био смењен председник Српске.

Писмо групе судија Суда БиХ, које је стигло на адресу портала бањалука.нет, а преноси га и РТРС, објављујемо у целости:

"Иза плана правосудног прогона и процеса против председника Републике Српске стоји амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи. Суд ће потврдити оптужницу против председника Републике Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића јер је наређење да се то уради председнику Суда БиХ Ранку Дебевецу издао амбасадор Марфи. У плану, за који чак постоје и записничке белешке, стоји да ће судија Бошњак потврдити оптужницу, а судија Србин након убрзаног поступка осудити Додика и Лукића. Додик и Лукић ће бити осуђени на безусловне затворске казне, а након тога ће им бити забрањено вршење јавних функција, након чега ће се издати наредбе о смењивању председника Републике са ове функције.

Цели овај план прате мањкавости од самог почетка јер се првобитно истрага водила због наводног кривичног дела напад на уставни поредак из члана 156. КЗ БиХ али се правна квалификација убрзо променила када се показало да се апсолутно не може доказати, те су Додик и Лукић оптужени за кривично дело из члана 203.а КЗ БиХ Неизвршавање одлука високог представника које је наметнуо Кристијан Шмит.

Истрагу против председника Милорада Додика и в.д. директора Милоша Лукића у Тужилаштву БиХ је водила тужилац Гордана Босиљчић, чији брат је погинуо као припадник тзв. Армије РБиХ. Након што су тужиоци који су имали било какав дигнитет одбили да напишу оптужницу, преко ноћи је одлучено да оптужницу напише скоро изабрани тужитељ Недим Ћосић, који је син бившег главног тужиоца Тузланског кантона Шесенема Ћосића, а који се без положеног правосудног испита запослио у Општинском суду у Сарајеву иако је положен правосудни испит био један од четири основна услова за запошљавање на ту позицију.

План Марфи – Дебевец, да оптужницу заступа тужилац Србин, пао је у воду јер је тужитељка Биљана Голијанин то одбила. Додатни елемент прогона видљив је и из чињенице да је оптужницу ради потврђивања у рад добила судија Јасмина Ћосић, која се 'прославила' на предмету ослобађајуће пресуде Насеру Орићу. А пред Хашким трибуналом је учествовала у адвокатском тиму одбране Орића.

Иначе тужилац Недим и судија Јасмина Ћосић су у даљем сродству. Председник Суда БиХ Ранко Дебевец тренутно се налази у проблему са провођењем плана јер судије Срби тренутно одбијају да учествују у овом прогону. Дебевец ће за судије у овом случају поставити Бошњаке који су деведесетих били активни у СДА и Армији РБиХ и који су му се већ добровољно јавили да донесу пресуду против председника Републике Милорада Додика.

Уз судије Бошњака Дебевецу су се на располагање ставили и 'лојални' Срби, као што су Дарко Самарџић, који се због постављења национално изјаснио као 'остали', Весна Јасенковић, која је удата за Бошњака, а препозната је као судија спреман да Србе осуди за ратне злочине.

Још један од судија који се ставио на располагање у овом период је и Брацо Ступар у којег амерички амбасадор има велико поверење, као и у Горана Радовића, који је један од војнички највише рангираних Срба у Армији РБиХ јер је из рата изашао у чину мајора. Срби који имају кредибилитет и дигнитет, а запослени су у правосуђу БиХ, не желе да учествују у јасном политичком прогону председника Републике Српске Милорада Додика и директора Службеног гласника Милоша Лукића, због чега креаторима плана на располагању остају острашћене судије и тужиоци Бошњаци уз асистенцију Срба који су своју 'лојалност' показали деведесетих, као и приликом осуђивања Срба за ратне злочине", наводи се у писму.

image