Србија и Балкан

Додик поднео кривичну пријаву против тужиоца Тужилаштва БиХ

Председник РС навео је да је измене Кривчног закона "донело" лице које се у дужем временском периоду, почев од 01. августа 2021. године, неовлашћено бави пословима високог представника
Додик поднео кривичну пријаву против тужиоца Тужилаштва БиХ© ATA Images

Председник Републике Српске Милорад Додик поднeо је данас кривичну пријаву Републичком јавном тужилаштву у Бањалуци против тужиоца Тужилаштва БиХ Недима Ћосића због, како је истакао, незаконите одлуке о подизању оптужниице против њега и в.д директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића.

Додик истиче да је тужилац подизање оптужнице имао намеру да нанесе штету институцији председника Српске и в.д. директора Службеног гласника Милошу Лукићу, због, како је наведено кривичног дела неизвршавање одлука високог представника.

"У вршењу своје службене дужности тужиоца, односно као службено лице Тужилаштва БиХ, искоришћавањем свог службеног положаја и овлашћења донео је незакониту одлуку, с обзиром да кривично дело неизвршавање одлука високог представника није прописано Кривичним законом БиХ донесеним од стране органа надлежног за доношење закона на нивоу БиХ и по процедури прописаној Уставом БиХ", навео је Додик.

Додик наглашава да је измене Кривичног закона "донело" лице које се у дужем временском периоду, почев од 01.августа. 2021. године, неовлашћено бави пословима високог представника.

За то лице нема одлуке о именовању донете од стране надлежног органа, а која је неопходна за именовање високог представника, истиче се у пријави.

"Дакле, као јавни тужиоц у вршењу своје службене дужности, у намери да другом нанесу штету, донео је незакониту одлуку и као службено лице, искориштавањем свог службеног положаја или овлашћења, другом нанео штету или теже повредио права другога чиме је починио кривично дело повреда закона од стране судије или јавног тужиоца из члана 346. и злоупотреба службеног положаја или овлашћења из члана 315. Кривичног законика Републике Српске", наводи се у пријави.

Додик је истакао да захтева да Посебно одељење Републичког јавног тужилаштва за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала у Бањалуци у оквиру својих овлашћења предмет узме у што краћем року у разматрање, покрене кривични поступак против пријављеног, испита наводе ове пријаве и утврди све битне и одлучујуће чињенице, донесе акт о спровођењу истраге и у коначници предузме кривично гоњење пријављеног лица.

Тужилац Недим Ћосић и раније пријављиван за криминал у правосуђу

Наиме, против Ћосића је 2019. године, који је тада био судија Општинског суда у Сарајеву, поднета је кривична пријава да је заједно са другим правосудним радницима починио више кривичних дела, као што су организовани криминал и злоупотреба службеног полажаја и овлашћења, те због кршења закона од стране судије.

Такође, према писању ЦИН-а, тужилац Ћосић је још 2011. године примљен за стручног сарадника у сарајевски суд коруптивним радњама.

"Иако се Недим Ћосић није налазио на листи кандидата, нити је у време пријаве на конкурс имао положен правосудни испит, као један од кључних услова, именован је 2007. године на позицију стручног сарадника у Општинском суду у Сарајеву", пише ЦИН.

Недим Ћосић, син је Шесенама Ћосића, који је тада обављао дужност главног тужиоца Тузланског кантона.

Недим Ћосић рођен је 1980. године у Тузли.

На позицију тужиоца Тужилаштва БиХ именован је у априлу ове године.

image