Србија и Балкан

Западне санкције Русији сахраниле пословну империју 10. најбогатијег Словенца

Према писању хрватских медија, за 15 милиона евра потраживања пријавиле су се укупно 134 компаније, међу њима Министарство финансија Хрватске, трговачки ланац Супернова, Гугл, Фејсбук, а највећи повериоци су управо Чешкове компаније
Западне санкције Русији сахраниле пословну империју 10. најбогатијег Словенца© Принтскрин/Јутјуб

"Студио Модерна" познат по производима Дормео, Космодиск, Делимано, Ровус, Топ шоп – завршио је у стечају. То је прво словеначко предузеће чији је власник јавно признао да су му судбину запечатиле санкције Европске уније и рат у Украјини.

"Прича о успеху" коју је са својим "Студијом Модерна" лансирао на простору некадашње заједничке државе Санди Чешко, до јуче један од најбогатијих Словенаца, тако добија неславан крај - директорка тог понуђача потрошачких производа Јана Умек потврдила је да је фирма дотакла дно.

Умекова је, према писању љубљанског пословног магазина "Фајнанс" међу разлозима за банкрот навела да је компанија несолвентна јер се већ дуже време суочава са недостатком капитала за покретање производње, суновратом прихода, поврх свега није у стању да измири обавезе према повериоцима и запосленима. Поручила је запосленима да ће наредних дана бити обавештени о својим правима у стечајном поступку.

Санди Чешко, власник и оснивач "Студија Модерна" (познатог по производима Дормео, Космодиск, Делимано, Ровус, Топ шоп), признао је да је суду поднео захтев за стечај, а као узроке који су довели до банкрота наводи санкције Европске уније против Русије и рат у Украјини. У последње време се копрцао у пословном свету због проблема са ликвидношћу, на крају је морао да прода и своје најпознатије брендове. Рачуни у банци су блокирани, складишта празна, запослени већ месецима стрепе хоће ли добити плате.

Свој пословни пораз Чешко правда санкцијама упереним против Русије и ратом у Украјини, због чега је изгубио два кључна тржишта. Каже да је већ имао договор са новим инвеститорима али су се ти "због рата предомислили". Нове није нашао, а у међувремену га је и злогласни словеначки тајкун Дарко Хорват, један од главних актера словеначких приватизацијских афера који је, пре него што се одселио у Швајцарску, иза себе оставио дугове тешке на десетине милиона – после само два месеца оставио на цедилу, иако му је обећао сламку спаса.

Чим је пукао пословни савез са Хорватом који носи на савести уништене судбине 68.000 преварених Словенаца, Чешко се дао у потрагу за новим финансијером. Али ниједан страни инвеститор (код куће их није нашао) није био вољан да закрпи рупу од 60 милиона евра у благајни предузећа.

"Када је почео рат у Украјини, погодиле су нас санкције (Европске уније против Русије) јер смо изгубили два тржишта, а уз то и инвеститора. Зато смо морали да повучемо неке (непријатне) потезе, између осталог присилно поравнање у Швајцарској", описује Чешко зао усуд свог пословања. Проблеми "Студија Модерна" гомилали су се од почетка рата у Украјини и увођења санкција Русији, што је довело и до кашњења плата запосленима.

Мајску плату су добили половином јула, јунску почетком августа, а јулске плате, као и исплата регреса, још су неизвесни.

Пропаст пословног царства бизнисмена којег су уочи словеначких општих избора априла прошле године у редовима социјалдемократа Тање Фајон чак видели као будућег словеначког министра привреде, а својевремено му се смешила и кандидатура за премијера, многе је изненадио, али не и раднике Чешковог предузећа. Један од њих је неславан крај власника "Студија Модерна" прокоментарисао речима: "Срби имате добру пословицу за 'експерте' типа Санди Чешко: 'Како дошло, тако отишло'.

Подсетимо, "Студио Модерна" је био 1996. међу пионирима телевизијске продаје у источној Европи. Чешко је био испрва сумњичав јер је телевизијска продаја била на лошем гласу - да протежира јефтине производе који не испуњавају ни минимум стандарда из агресивних реклама.

Производи робне марке "Топ Шоп" су, међутим, брзо почели да доносе профит. Десет година касније, Чешкова компанија је стекла реноме највеће у области директног телевизијског маркетинга у централној и источној Европи. Са космодиском (који је осмислио сада већ покојни Бранислав Стојановић из Новог Сада) и дормео душецима продрла је у милионе домаћинстава у регијама Западног Балкана и источне Европе.

Муњевит раст групе "Студио Модерна" ставио је Сандија Чешка и његову супругу Ливију Доланц на листу сто најбогатијих Словенаца први пут 2009. године. Тада им је имовина била процењена на 13,9 милиона евра, што их је поставило на 90. место међу сто словеначких богаташких тешкаша. У 2008. је "Студио Модерна" већ пословао у 20 земаља источне Европе. Бележила су стрм раст од 20 до 30 одсто годишње. Захваљујући томе, Чешко је готово 10 година свој успешан бизнис-пројекат представљао на пословној школи Харварда, Универзитета Колумбија и још понеких.

Колико је брзо ширио посао говори податак да је већ 2011. постао најбогатији Словенац са имовином процењеном на око 205 милиона евра да би две године касније аналитичари локалне ревије "Менаџер" његово богатство оценили на нешто више од 400 милиона евра. Брачни пар Чешко-Доланц опстао је на врху лествице најбогатијих и наредне три године, када су их "прешишали" словеначки творци видео ликова и крипто-богаташи. А потом је уследио суноврат, убрзан 2022, на крају видљив и голим оком – некада је фирма заузимала шест спратова елитне зграде у индистријском делу Љубљане, а потом се сузила на само два.

Нема сумње да ће 62-годишњи Чешко, лично, на крају извући целу кожу захваљујући компликованом устроју хоботнице његових повезаних предузећа која међусобно фигуришу час као дужници, час као повериоци, док ће кратких рукава остати добавитељи, у неком делу банке, а најгоре ће проћи запослени. Чешко преко домаћих тајкунских медија већ пушта у јавност "незваничне информације" да је у припреми план за наставак рада "Студија Модерна" у "новом формату". Према тој верзији би део запослених у Љубљани ускоро могао да се пресели у нове пословне просторе у истој пословној згради, а "у припреми је и нови дизајн за нови имиџ нове фирме".

Чешко је наиме почетком јула продао кинеским партнерима, власницима немачке компаније "Матратзен Конкорд", део свог пословања. Још колико прошле године се Санди Чешко обрео на високом, 10. месту међу 100 најбогатијих Словенаца, а сада има срећу да му запослење нуди немачко предузеће које се бави дисконтном продајом мадраца. Ради се о фирми којој је Чешко недавно продао једну од својих извиканих малопродајних робних марки.

Чешко је прошлог априла, преко финансијског холдинга "Студио Модерна Фоундерс", поново преузео холандску компанију "Студио Модерна Холдингс", коју је претходно продао фондовима разних инвеститора. Процес продаје показао је да је компанија већ тада била у кризи, а онда је "Студио Модерна", како истиче сам Чешко, додатно погодио рат у Украјини и санкције западних држава уведене Русији. Уз нарасле проблеме, расли су и дугови према добављачима.

Чешко је у мају ове године потврдио да је швајцарска компанија поменутог Дарка Хорвата купила најпознатије брендове широке потрошње "Студија Модерна" укључујући Дормео, Делимано, Ровус и Топ шоп.

Према речима самог Чешка, потрагу за новим инвеститорима му је отежао и кредит који су претходни власници подигли код руске ВТБ банке. Како би се договорили са другим банкама о репрограму кредита, престали су да плаћају добављачима који су због тога тражили авансне уплате. "И ту је био кључ проблема – банке могу да сачекају ако виде светло на крају тунела, али добавитељи не могу да чекају", објашњава разлоге за пропаст некада уносног предузећа Санди Чешко.

Из његових речи произилази да је даље пословне амбиције покопао и преостали део дуга према руској ВТБ банци, али и "чињеница да су добавитељи почели да траже да робу плаћамо унапред, а не као раније, са вишемесечним заостатком". То су маказе чијим резовима нема краја без додатног капитала, каже словеначки бизнисмен, а који "нисмо успели да добијемо, на жалост".

Судбину словеначког "Студија Модерна" дели још неколико компанија из те групе. Неколико страних малопродајних предузећа је у предстечајном или стечајном поступку.

"Хрватска је у предстечајном процесу, ми смо покренули стечај у Словачкој, Чешкој, Мађарској", набраја Чешко. Трговачки суд у Загребу покренуо је 18. јула предстечајни поступак за хрватску компанију "Студио Модерна" – ТВ продаја, која је у 2021. години остварила 32,7 милиона евра прихода и 1,2 милиона евра губитка (прерачунато по званичном курсу куна/евро). Компанија је ту годину завршила са негативним салдом.

Загребачки "Јутарњи лист" наводи да је компанија у захтеву за предстечајни поступак навела да нема новца за отплату потраживања која ускоро доспевају и да има негативан новчани ток. То је био окидач да су протеклих дана затворена врата Топ шопа и Дормеа и у Загребу. Према писању хрватских медија, за 15 милиона евра потраживања пријавиле су се укупно 134 компаније, међу њима Министарство финансија Хрватске, трговачки ланац Супернова, Гугл, Фејсбук, а највећи повериоци су управо Чешкове компаније.

Подсећања ради, Чешко је у доба када је посао цветао, бележио чак пола милијарде евра прихода и запошљавао више од од седам хиљада људи, да би се све то прошле године срозало, како су известили словеначки медији, на свега 200 милиона евра и готово преполовљен број запослених. Затим је и тај број - преполовљен.

Прошле године је банкротирала још једна компанија у Чешковом власништву, тада у Великој Британији. То је била последица банкрота њеног тамошњег највећег купца, објашњава Чешко.

"Уместо да санирам Енглеску, инвестирао сам у источноевропски део. Гледајући уназад, вероватно сам погрешио", вајка се словеначким медијима.

Грешку у визији објашњава чињеницом да пословање (наводно успешно) фирми које је основао у Западној Европи, САД, Јапану, Аустралији, Јужној Кореји и Канади није произвело довољно капитала којим би се спасао већи део своје империје, саграђене у источној Европи. Упркос стечају, обећава наставак пословања бар на половини тржишта источне Европе. Словеначку јавност је занимало - чему се нада у будућности?

"Покушаћемо да преживимо", одговорио је Чешко, без трунке оптимизма у гласу.

image