Магазин

Због чега станице у московском метроу најављују и мушки и женски гласови

Станице у московском метроу већ деценијама најављују и мушки и женски гласови. Ову необичну појаву већина људи ни не примећује, али се иза ње крије врло леп разлог. И то не један, већ цела два.
Због чега станице у московском метроу најављују и мушки и женски гласови© РИА Новости / Владимир Песня

Московски метро је атракција за све који се у њему нађу и чинињеница је да одушевљење не јењава ни након година, а понекад и декада његовог коришћења. Практично свака станица подземне железнице носи своју тајну: неке су "станице-духови", неке толико велелепне да више подсећају на музеје, док има и оних које у својим зидовима крију фосили стари и до 300 милиона година!

Станице  најављују и мушки и женски гласови - ево и због чега

Међутим, једино што магију московског метроа понекад "квари" јесте то што је због великог броја станица и перона за преседање многима он компликован за сналажење. Нарочито слепим и слабовидим људима, као и гостима престонице који су дошли за празнике. За овај "проблем" су они који су на челу овог транспортног система нашли решење - да станице најављују различити гласови.

Иако се испрва може чинити да је тако путницима само још теже, иза оваквог система који је осмишљен 1984. године оглашавања постоји логично објашњење. И најбоље од свега, ако се икада нађете у московском метроу, снаћи ћете се лакше него већина путника која за овај систем силом прилика никада није чула.

Које станице најављују мушки гласови, а које - женски

Мушки глас најављује станице на линијама које се крећу ка центру престонице, као и на кружним линијама које се крећу у смеру казаљке на сату. Логика која стоји иза оваквог оглашавања станица је следећа: мушки глас симболизује шефа који своје запослене дозива на посао, односно у центар града где је сконцентрисана већина фирми.

Женски глас је одвајкада био асоцијација на ушушкани дом и породицу којој се мужеви враћају након дугог радног дана, па се тако на линијама које иду од центра Москве ка њеној периферији станице најављују управо женским гласом. Такође, он се чује и на линијама које се крећу у смеру супротном од смера кретања казаљке на сату.

image