Србија и Балкан

Апел добровољним даваоцима: Недостају крвне групе 0 и А

Пред нама је још једна отежана недеља док свих осам овлашћених трансфузијских установа организује и мобилне екипе за прикупљање крви
Апел добровољним даваоцима: Недостају крвне групе 0 и А© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Због високих температура и годишњих одмора прошле седмице прикупљено је знатно мање јединица крви него што је потребно, те из Института за трансфузију крви апелују на грађане да дају крв.

"Проблем је са А позитивном и негативном, као и са нултом крвном групом. Поново смо на дневним резервама крви због чега се отежано одвијају операције", рекла је за РТС начелница Одељења за организацију и мотивацију давалаца крви у Институту за трансфузију крви Србије Ивана Родић.

Додала је да се грађани увек одазову после оваквих апела, као и да је оваква ситуација карактеристична за ово доба године.

"Још траје сезона годишњих одмора, велике су обавезе родитеља чија деца полазе у школу, због чега је пред нама још једна отежана недеља", упозорила је Родићева.

Уједно је подсетила да свих осам овлашћених трансфузијских установа организује и мобилне екипе за прикупљање крви, али и замолила грађане да поново погледају недељни план акција, јер је дошло до промена локација због квара на једном од два трансфузиона аутобуса.

Мобилне екипе данас ће бити и у Пожаревцу, Шапцу и на вашару у Раковици.

"На јесен ћемо организовати и акције у средњим школама са генерацијом матураната, и исто тако на факултетима од средине октобра", рекла је начелница Родић.

image
VV inauguration
banner