Србија и Балкан

"Вијести": Бечић неће на чело Скупштине док Спајић не осигура већину за Владу Црне Горе

Према сазнањима "Вијести" потенцијални конституенти будуће владе очекују прво да их Спајић формално обавести има ли већину за избор кабинета и ако има - ко ће је чинити
"Вијести": Бечић неће на чело Скупштине док Спајић не осигура већину за Владу Црне Горе© R.R./ATAImages

Нови шеф црногорског парламента неће бити изабран док мандатар и лидер Покрета Европа сад (ПЕС) Милојко Спајић не прецизира већину за састав кабинета, која би потом склопила коалициони споразум о формирању владе, објавиле су подгоричке "Вијести" позивајући се на незваничне изворе.

Кандидат за председника Скупштине биће, како је протеклог викенда најавио мандатар, челник Демократа Алекса Бечић. Међутим, да би се тај предлог озваничио, биће потребно да се реализује неколико корака.

Према сазнањима "Вијести" потенцијални конституенти будуће владе очекују прво да их Спајић формално обавести има ли већину за избор кабинета и ако има - ко ће је чинити. Они би се потом изјаснили о томе на својим партијским органима, да би након тога могли да потпишу коалициони споразум о власти. Тек тада би се стекли услови да Бечић буде званично предложен за првог човека парламента.

Нови сазив Скупштине конституисан је 27. јула, али шеф парламента није изабран јер тада није био достављен ниједан предлог за то.

Након што су поверење Спајићу ускратили Уједињена Црна Гора и Алтернатива, који су били на изборној листи ПЕС-а, већина му се "истопила" на 42 парламентарца, за избор владе потребан је најмање 41.

Да ли ће то бити већина, односно да ли ће је уопште бити, још се не зна, јер се о подршци Спајићу нису изјаснили други субјекти с листе ПЕС-а, попут ЦИВИС-а и Новске листе, који имају по једног посланика. Из ЦИВИС-а би, како су најавили "Вијестима", данас требало да се огласе о томе. Њихов глас Спајићу је, како је лист раније објавио, неспоран. Према сазнањима "Вијести" неупитна је и подршка Новске листе.

О лидеру ПЕС-а није се одредила ни Демократска унија Албанаца (ДУА), на чији глас Спајић такође рачуна. Председник и посланик ДУА Мехмед Зенка био је на изборима на листи Демократске партије социјалиста (ДПС), чији је некадашњи дугогодишњи коалициони партнер.

Међутим, и његова подршка Спајићу је, према незваничним информацијама "Вијести", сигурна. Он неће бити министар, али ће добити неко друго место у извршној власти, рекао је извор.

Шеф државе и заменик председника ПЕС-а Јаков Милатовић казао је јуче да се енергија која је постојала након победе на председничким изборима поприлично разбила. Он је то рекао новинарима у Колашину одговарајући на питање страхује ли од евентуалне нестабилности будуће владе.

Милатовић је изјавио да је у том смислу највећа одговорност на онима који су до сада водили процес преговора о влади. Он је рекао да апелује на Спајића и све који учествују у разговорима да ту процедуру учине транспарентнијом и у складу с изборном вољом.

"Ја сам у начину на који сам, након велике победе у Подгорици, позвао конституенте коалиције ЗБЦГ, Демократе и Уједињењу, али и Грађански покрет (ГП) УРА, показао оно што грађани желе - политичку ширину и визију, а мислим да је то потврђено на председничким изборима и да је то био трасирани пут. Да ли неко скреће с тог пута, грађани нек процене", рекао је Милатовић.

Упитан да ли постоји раскол у ПЕС-у, с обзиром на то да две посланице те партије нису подржале на седници Главног одбора (ГО) Спајићев предлог о томе с ким би да формира власт, Милатовић је одговорио да верује у демократски капацитет ПЕС-а.

"У ПЕС-у постоје различита мишљења. Не можете једном промовисати различитост мишљења, а кад постоје бити незадовољни тиме. Морате с речи прећи на дело...", поручио је.

Посланик ПЕС-а Тихомир Драгаш поднео је јуче оставку на ту функцију због, како је навео, радног ангажмана у Дојче Телекому. Из ПЕС-а нису одговорили да ли ће он остати ангажован у тој партији, чији је члан Председништва. Драгаш је поручивао да ће поднети оставке на функције у ПЕС-у ако се буде правила постизборна коалиција с ГП УРА.

Шеф државе је додао да није учествовао у кампањи за парламентарне изборе и да није одлучивао о посланичкој листи ПЕС-а, и да је то разлог зашто није присуствовао седници ГО на којој се одлучивало о Спајићевом предлогу.

"Разумем да тренутно постоји неслагање с мандатаревим предлогом... који је он саопштио посланицама и посланицима с изборне листе ПЕС-а. Највећа одговорност је на мандатару и осталим политичким партијама... Црној Гори је потребна политички стабилна влада и након победе на председничким изборима ствари је требало да иду тим током. Да ли иду, нек грађани одлуче о томе", поручио је Милатовић.

Премијер и лидер ГП УРА Дритан Абазовић оценио је јуче уочи Бледског стратешког форума да владу не састављају они који преговарају, већ други центри моћи који, тврди, имају за циљ да се спречи активна борба против организованог криминала и корупције.

Он новинарима није желео да одговори на кога мисли, већ је рекао да их је пустио да "раде и да доведу процес до краја".

"Нек им је сретно. Докази су на сигурном, и у једном тренутку јавност ће бити упозната са свим - па радили то из опозиције или из власти", рекао је Абазовић, преносе ТВ "Вијести".

image