Србија и Балкан

Вучић: Могло је да дође до крвопролића у јуну; Бар 20 пута сам их спречавао да напусте институције

Председник Републике Србије Александар Вучић се вечерас обратио нацији први пут после једностраног укидања Бриселског споразума од стране Аљбина Куртија
Вучић: Могло је да дође до крвопролића у јуну; Бар 20 пута сам их спречавао да напусте институције© FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

"Реч је о великим политичким, готово тектонским променама. После 10 година Срби су донели одлуку да напусте приштинске институције", рекао је председик Србије Александар Вучић, гостујући у емисији "Хит Твит" на телевизији Пинк, први пут од када је Аљбин Курти једнострано укинуо Бриселски споразум.

Он је рекао да су бесмислене приче да су они то урадили "по наређењу Београда", већ они који то говоре не желе да сагледају шта Срби желе и са каквим проблемима се суочавају.

Вучић сматра да је веома важно да људи знају кроз шта смо прошли у претходним деценијама и претходних неколико месеци. Он је подсетио да је Србија 1999. године изгубила фактички суверенитет на Косову и Метохији, а 2004. се десио прогром.

Подсетио је и на политику "стандарди пре статуса", после чега су уследила убиства Срба, а онда су Албанци награђени од Запада признањем једнострано проглашене независности.

"Тешке преговоре смо почели 2012, 2013. Тешко је поредити их са оним из 1998. и 1999, када су били већи и тежи јер су последице биле веће и теже. Али од тада, ови су били највећи и најтежи. Бриселским споразумом смо купили 10 година мира", додао је он.

Вучић је подсетио и на лошу одлуку да се разговори са Приштином преместе у ЕУ и то је "највећа грешка коју је Србија урадила".

Вучић каже да му је један од најтежих састанака са српским народом био после потписивања Бриселског споразума.

Избегнуто кривопролиће?

Председник каже да је морало да дође до повлачења Срба из приштинских институција. Подсетио је на разна претходна кршења међународног права од стране Приштине и на примере репресије Куртијевог режима, те истакао да је увек Србе молио да не напуштају приштинске институције.

"Први пут причам о томе, те ноћи је могло да дође до великог, незапамћеног крвопролића. Албанци су га спремали, Срби нису хтели да се повуку, хтели су да им се супротставе. Примао сам информације у стварном времену и можете да мислите у каквом смо стању били. Молили смо и слали поруке мађарском команданту Кфора да он уђе на север и разговара са Србима, да Албанци не уђу. Албанци су чекали да уђу, како би НАТО интервенисао против Срба. Тада су испуњени сви наши захтеви, а командант Кфора је ишао ујутру. Молио сам Србе да повуку барикаде, иако су сви захтеви били испуњен, али они су сити били свега. После 11 сати мојих тешких разговора они су рекли да ће то урадити само зато што ја то молим. Склонили су барикаде", испричао је Вучић.

У августу су вођени преговори у Бриселу о личним документима, подсећа председник.

Како је рекао један европски и амерички представник су тражили су од њега да тада направи договор, а они су се тада обавезали да ће натерати Аљбина Куртија да одустане од пререгистрације таблица.

Он је рекао да су Срби са Косова и Метохије имали сумње после његових молби да прихвате договор са Приштином о личним документима.

"После два дана су прихватили моје молбе и рекли да је то последњи пут. Захвалио сам им се и рекао да имам обећање за таблице. Исто сам рекао за изборе. Нисам их ја тада обмануо", рекао је Вучић.

Према његовим речима, уследио је Берлински процес и потпис три споразума.

"Тог дана у Берлину, да би нас понизили до краја, и наш народ и међународну заједницу, Курти је дао изјаву да споразума о ЗСО нема у Приштини. Ми смо нашли, има у Приштини, има и заведен број", рекао је Вучић.

Подсетио је да су уследиле Куртијеве претње одузимањем аутомобила и обмана јавности припадника Квинте да он на то има право.

"Никакво право да они одузимају таблице и возила Србима. Припадници Квинте не разумеју разлику између РКС и КС таблица. Праве се блесави, знају они то", рекао је Вучић и подсетио да тзв. Косово није држава.

Целу ноћ са Србима

Председник Србије каже да је разговарао целу ноћ са Србима са Косова и Метохије и рекао им да ће их подржати у свакој одлуци.

"Рекао сам да нећу да говорим да су они криви за то и да им нећу подизати брану на Јарињу и Брњаку, као Милошевић Караџићу и Младићу. Рекао сам да ћу бити са својом браћом, ионако ће остали за све мене да нападају", рекао је Вучић.

Председник је пренео речи које су му Срби рекли: "Александре брате, нама остаје да ставимо завежљај на тракторе и да дођемо у Рашку. Мислите да је овим људима било лако да скину униформе. Нису више могли да издрже. То је аутономна и аутохтона одлука нашег народа. Разговарам са светским званичнима, смирујем наше људе, покушавам да обезбедим мир", указао је Вучић.

Однос са Америком

Он се осврнуо на то да неки на Западу говоре да "неће Републику Српску на Косову и Метохији".

"Не ваља вам Република Српска, што мрзите Републику Српску, зато што мрзите Србе? Чак ни оно што сте сами креирали у Дејтону мрзите. Мисле да зато што су велики и моћни могу да се иживљавају над нама. Кад нас дотерате у ћошак онда не можете више да се иживљавате над нама", поручио је он.

Вучић каже да не мисли да је Американцима стало до сукоба, чак напротив.

"Што би Американцима сада био потребан сукоб? Не треба им. Понашали су се коректније него многи Европљани. Увек ће бити на страни "свог чељада од 14 година". Они ће да чувају и бране своју чељад, али су у стању да кажу том чељаду да није комшија увек у свему крив и да не смеју да га ударају", рекао је Вучић.

Вучић сматра да ако Американци буду довољно паметни и фер, рећи ће КФОР-у и ЕУЛЕКС-у да одржавају мир на северу.

"Ако мисле да то могу Албанци, који на то немају право, плашим се да ће то водити у катастрофу", упозорио је Вучић.

Порука за Куртија

Председник каже да је покварен трик Куртија да зове Србе да се врате у институције, а тражио је да им се укину таблице.

"Сад мало Заједница српских општина и повлачење одлуке о таблицама, да се Аљбин Курти држи слова онога што је потписано. Кад то научиш, онда можемо даље", поручио је Вучић Куртију.

Председник је рекао да ће урадити све да сачува животе наших људи, а да је легитиман став да неко то неће, али се онда мора изабрати други председник.

"Ја то нећу. Учинићу све да заштитим народ од оних који би да га побију", рекао је Вучић.

Председник каже да зна колико је било тешко Ђурићу и Филиповићу и да ће за то добити један одликовање, а други орден.

Вучић каже да је смена Ђурића и неформирање ЗСО још већи проблем од таблица, те да је то велика доза бахатости и бестијалности Аљбина Куртија да може усред Берлина да гази Бриселски споразум.

"Годинама упозоравам људе у Европи на овако нешто, а они мисле да нам је много више стало до европског пута, а стало нам је, да имају чиме да нас уцењују, док своје "дивље чељаде" морају да помажу. Морало је да дође до овог тренутка", сматра Вучић.

O дроновима: Ту нема игре

Председник Србије Александар Вучић говорио је о обарању дрона који је уочен на територији Србије, и који је наводно долетео са југа Косова.

"Војска Србије и војнобезбедносна агенција даће обавештење по том питању. Ту нема игре. Људи који мисле да се тако неко игра, то су десетине протокола око свега. Није то нешто ново за нас него смо тада решили да обарамо. Мигови служе за полицијско чување неба. Ми смо мала војска, али смо десетоструко снажнији него што смо били", објашњава Вучић.

Председник Србије је говорио и о томе које све оружје је наручила наша земља.

На питање о томе зашто нас шијунирају дроновима,а не сателитима Вучић је рекао: Дронови могу много боље да виде и више и детаљније. Зато нас шпијунирају дроновима и то могу да раде у сваком тренутку.

image