Србија и Балкан

Сви командири полиције са Севера КиМ скинули униформе (ВИДЕО, ФОТО)

Овом чину претходио је састанак у општини Звечан политичких представника са севера КиМ с представницима свих косовских институција на северу
Сви командири полиције са Севера КиМ скинули униформе (ВИДЕО, ФОТО)None © FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM

Одмах након информације да се Срби повчале из свих приштинских институција, као и да суспендују учешће у полицији и правосуђу, сви командири станица и полицијски руководиоци са Севера Косова и Метохије скинули су своје униформе.

Овом симболичном чину претходио је састанак у општини Звечан политичких представника са севера КиМ с представницима свих косовских институција на северу, на коме су разматрали предлог Српске листе да напусте све косовске институције, због тога што Приштина крши Бриселски споразум.

На састанак су дошли челници Српске листе и све четири општине са севера - Северна Митровица, Зубин Поток, Звечан и Лепосавић.

Они су се после састанка обратили медијима и објавили да напуштају све привремене приштинске институције.

Председник Српске листе и министар у влади тзв. Косова Горан Ракић је навео да је на састанку представника Срба закључено да Приштина константно руши међународно право и споразуме постигнуте у Бриселу, као и да је српски народ на КиМ изложен је континуираном терору и незаконитим једностраним актима.

"Почевши од небројених кршења слободе кретања, нелегалних и насилних упада специјалних јединица Росу на север Косова и Метохије, изградње четири нелегалне албанске полицијске базе у зеленој зони и на узурпираној приватној имовини наших грађана, преко етнички мотивисаних судских прогона због изговорене речи и политичког деловања, забране права гласа на српским изборима и референдуму, до покушаја изазивања хуманитарне катастрофе ускраћивањем вакцинације и снабдевање лековима Срба са КиМ, што је праћено готово свакодневним нападима на наш народ на КиМ, наше светиње и гробове", рекао је он.

Истовремено, Ракић је позвао Приштину да се врати поштовању Међународног јавног права, Бриселског споразума и свих других аката који су закључени у оквиру Дијалога Београда и Приштине, а који се води на основу мандата Генералне скупштине УН и уз посредовање ЕУ.

image