Србија и Балкан

Нападнута српска породица; Српски полицајци напустили Јариње и Брњак; Огласио се амбасадор Хил

Председник Србије Александар Вучић обратио се вечерас нацији
Нападнута српска породица; Српски полицајци напустили Јариње и Брњак; Огласио се амбасадор Хил© FOTO TANJUG/ SRPSKA LISTA

У општинама на северу Косова и Метохије ноћ је протекла мирно после последњих одлука Приштине и повлачења Срба из свих косовских институција.

У северном делу Косовске Митровице одржан је скуп код Споменика кнезу Лазару. 

Група полицајаца јуче је симболично скинула униформе косовске полиције. 

Председник Српске листе Горан Ракић истакао је да Срби напуштају све политичке институције - скупштину и владу привремене управе у Приштини, као и четири општине на северу КиМ и правосудне органе, полицију и администрацију.

Како су саопштили након састанка, одлуке остају на снази све док Приштина не почне да поштује споразуме и међународно јавно право, тј. док не повуче једнострану одлуку о пререгистрацији таблица и не формира Заједницу српских општина.

Председник Србије Александар Вучић обратио се вечерас јавности поводом најновијих дешавања и потеза Приштине.

Све о дешавањима на Косову и Метохији могли сте да пратите уживо уз РТ Балкан.

  • 6. нов 2022 • 21:02

    21:02

    Бачен молотовљев коктел на српску кућу

    Још један инцидент догодио се на териротији Косова и Метохије.

    Наиме, на кућу Трајковића, у селу Кишница, која се налази надомак Грачанице бачен је молотовљев коктел.

  • 17:59

    Хил: "Kосово" да поштује обавезе, Срби да се врате у институције

    Амбасадор САД у Србији Kристофер Хил изјавио је данас да се САД придружују ЕУ у позиву тзв. косовским властима да без одлагања поштују обавезе, што значи да се одмах продужи процес за пререгистрацију возила и обустави свака казнена мера против власника KМ таблица док стране у оквиру дијалога не реше питање регистарских таблица.

    Хил у одовору на упит Н1 навео да то такође значи и "одмах отпочети преговоре о оснивању Заједнице српских општина, што је обавезујућа правна обавеза за Kосово".

    Оценио је да континуирани неуспех Приштине да спроведе ту обавезу подрива принцип владавине права и штети угледу и кредибилитету Приштине.

    Хил је оценио да повлачење Срба из косовских институција није решење за тренутне спорове и да има потенцијал да даље ескалира тензије на терену.

    "Сједињене Државе се стога придружују ЕУ у позиву Србији и представницима косовских Срба да поштују своје обавезе из дијалога и врате се у косовске институције својим дужностима, укључујући полицију, правосуђе и локалне администрације", навео је Хил.

  • 16:51

    Српски полицајци напустили и административне прелазе Јариње и Брњак

    Српски полицајци предали су данас оставке у косовској полицији и на административним прелазима Јариње и Брњак.

    Оставке су предали и српски полицајци у центру за контролу и надзор границе Лепосавић, који се налази на Јарињу, на око 500 метара од самог административног прелаза, преноси Танјуг.

    Претходно је више од 300 српских полицајаца предало оставке и раздужило униформе у полицијској станици у северном делу Kосовске Митровице.

  • 16:35

    Петковић: Срби показали да не желе Kуртијеву лажну дрзаву

    Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић изјавио је да су Срби на данашњем скупу у северном делу Kосовске Митровице свима јасно ставили до знања да не желе Kуртијеву лажну државу на северу.

    Петковић је на Твитеру, реагујући на тврдњу Бљерима Веље, шефа кабинета председнице привремених приштинских институција, да се локални Срби нису масовно придружили протесту у Kосовској Митровици, истакао да сва пропаганда Веље узалуд покушава да сакрије чињеницу да је данашњи скуп у Kосовској Митровици био величанствен.

    "Сва пропаганда Бљерима Веље узалуд покушава да сакрије чињеницу да је данашњи скуп у KМ био величанствен. Срби су данас свима јасно ставили до знања да не желе Kуртијеву лажну државу на северу", написао је Петковић.

  • 16:12

    Брнабић: Срби траже само пуну примену Бриселског споразума

    Премијерка Србије Ана Брнабић је подсетила међународну заједницу да Срби који су се данас окупили у Северној Митровици не траже ништа више и ништа мање него пуну примену Бриселског споразума, потписаног пре скоро 10 година.

    "Да подсетим, опет, међународну заједницу и све оне који покушавају да подметну лажне информације, бруталне лажи и клевете Србима на Косову, председнику Србије и Влади у Београду, шта траже Срби. Они једноставно траже пуну примену Бриселског споразума, потписаног пре скоро 10 година (!) 19. априла 2013. године, као Првог споразума о принципима који регулишу нормализацију односа Београда и Приштине. Ништа више и ништа мање", навела је Брнабић на Твитеру.

    Премијерка Србије је рекла да Бриселски споразум има само 15 чланова, од тога, шест предвиђа оснивање Заједнице српских општина.

    "То је било ЈЕДИНО што је Приштини требало да уради. Преостали чланови, иако су захтевали огромне уступке Београда, у потпуности су спроведени, јер желимо да сачувамо мир и радимо на стабилности", навела је Брнабић.

  • 16:08

    На брифингу: Вјоса Османи разговарала са председником Албаније

    Председник Албаније Бајрам Бегај је у телефонском разговору са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи изразио забринутост због ситуације на северу Косова после одлуке представника Срба да напусте "косовске" институције, написао је он  на Твитеру.

    "Данас сам имао телефонски разговор са председницом Вјосом Османи. Упознат сам са напетом ситуацијом на северу 'Косова' и разговарали смо о иступању представника Српске листе на 'Косову' из државних институција и блокирању рада тамошњих институција. Изразио сам забринутост председници Османи и охрабрио наставак дијалога између страна, имајући у виду очување мира и стабилности и територијални интегритет Косова који гарантује КФОР", рекао је Бегај.

  • 15:45

    Курти: Ми смо у много повољнијој позицији, а то чини Београд нервозним

    Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти говорио је о ситуацији на северу КиМ и поново је позвао Србе на северу да не напуштају институције.

    "Позовите српске грађане наше земље да не напуштају институције 'Косова', да не дају оставке, да не пуштају своје послове, јер се на овај начин слаби сервис грађана. Немају никакав притисак од нас, већ љубазне апеле. Притисак долази из Београда који жели да дестабилизује 'Косово'", рекао је Курти.

    Курти је оценио да је такозвано Косово у повољнијој преговарачкој позицији од Београда.

    "Ми смо у много повољнијој позицији, а то чини Београд нервознијим", рекао је Курти.

  • 15:37

    У северном делу Косовске Митрвице окачене заставе Албаније и тзв. Косова

    Како јављају медији, у Бошњачкој махали у северном делу Косовске Митровице, група младих људи, становника тог насеља, истакла је заставе тзв. Косова и Албаније.

    Бошњачка махала је мултиетничко насеље у Северној Митровици, у којем живе Срби, Роми и косметски Албанци.

  • 15:34

    Шеф кабинета Вјосе Османи: Политички представници Срба користе се као инструмент за дестабилизацију

    Шеф кабинета председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи, Бљерим Веља, саопштио је да се политички представници Срба користе као инструмент за дестабилизацију и супротстављање интеграцији "Косова".

    "Ескалција Србије на северу разоткрива погрешан модел у којем полицајци, судије и тужиоци 'косовских' Срба нису везани заклетвом о професионализму и служењу локалним заједницама, али се користе као политички инструмент за дестабилизацију и супротстављање интеграцији Косова", написао је Веља на Твитеру.

  • 15:11

    Дачић: Лајчак рекао да је свима преко главе Куртија

    Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је рекао да му је специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао да је свима у Европи преко главе Аљбина Куртија, а да су свесни да је Београд конструктиван, пренео је РТС.

    "И шта ће се сада десити, хоће ли Курти добити по носу. Ако ЕУ и САД не могу да изађу на крај са Куртијем, о чему причамо? Може Европа да призна да су нас слагали да би потписали Бриселски споразум. Дошло је време да свако покаже за шта се залаже, па и ЕУ", казао је Дачић.

    "Нека понуде нешто што Београд може да прихвати", поручио је Дачић.

image