Србија и Балкан

Кфор спроводи војну вежбу близу Високих Дечана

Војници и возила Кфора биће лоцирани у близини Крушева и дечанског министара за време вежбе
Кфор спроводи војну вежбу близу Високих Дечана© Tanjug/Bojan Slavkovic (STF)

Кфор ће извести војну вежбу на западу Косова и Метохије, у близини манастира Високи Дечани и Крушева од сутра до четвртка 7. септембра.

Обуку ће спроводити Регионална команда-Мултинационални контингенти Запад и биће фокусирана на процедуре оперативне приправности и припрему јединица, саопштио је Кфор.

Како се наводи, војници и возила Кфора биће лоцирани у близини Крушева и дечанског министара за време вежбе.

"Активности обуке ће укључивати и дневна и ноћна кретања по земљи. Такође ће бити конвоји војних возила, који се састоје од тешке инжењерске опреме, који ће се кретати и примарним и секундарним путевима унутар подручја", наводи се у саопштењу.

Кфор спроводи вежбе у циљу пробе и обуке "како би обезбедио благовремен и сигуран одговор кад год је то потребно", наводећи да настоји да обезбеди минималан утицај на цивилно становништво у сваком тренутку и тражи сарадњу локалне заједнице током вршења активности.

"Кфор наставља да спроводи свој мандат, заснован на Резолуцији Савета безбедности УН 1244 из 1999. године, да обезбеди безбедно окружење и слободу кретања, за добробит свих заједница које живе на 'Косову'", саопштио је Кфор.

image