Србија и Балкан

Дачић: Приштина ће поднети захтев за пријем у ЕУ, Србија креће у хитне разговоре

Србија ће разговарати са свим земљама ЕУ и веома је важно да сви разумеју шта се дешава на КиМ, каже Ивица Дачић
Дачић: Приштина ће поднети захтев за пријем у ЕУ, Србија креће у хитне разговореwww.globallookpress.com © Li Muzi/xinhua

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија добила информацију да ће премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у децембру поднети захтев за пријем у ЕУ, односно за почетак процеса добијања статуса кандидатата тзв. Косова.

"Курти у својој еуфорији лудила жели у децембру да поднесе захтев за пријем у ЕУ, односно за почетак  процеса добијања статуса кандидата тзв. Косова. То су озбиљне информације које имамо из ЕУ, да се то планира, и зато смо донели одлуку да хитно разговарамо, за сваки случај, са свим земљама које не признају тзв. Косово, рекао је Дачић новинарима у Софији где је одржан састанак министара спољних послова Централно европске иницијативе.

Он је навео да је у Софију дошао да са овим информацијама упозна и бугарског министра спољних послова Николаја Милкова, али је такође истакао да је најважнији састанак данас био са мађарским министром спољних послова Петером Сијартом који је, како је рекао, поред Виктора Орбана, несумњиво један од наших највећих пријатеља.

Дачић је казао да је тим поводом разговарао са словачким министром спољних послова, те да ће сутра бити у билатералној посети Грчкој, а намерава да контактира румунског, шпанског и кипарског министра спољних послова да се те земље супроставе и да се, како је рекао, не деси неко негативно изненађење.

Спречити могућа изненађења

"Ми сматрамо да је то немогуће, зато је важан састанак са Сијартом, са којег могу да пренесем његове веома чврсте речи да Мађарска неће подржати ако дође до таквог захтева за отпочињање процеса придруживања од стране тзв. Косова као што неће подржати разматрање предлога за чланство у Савету Европе", истакао је Дачић.

Он је додао да је то веома важна информација за Србију, наводећи да је то последица добрих односа председника Александра Вучића и премијера Виктора Орбана, као и односа две земље који су партнерски и братски.

 "Мислим да је то веома битно јер у ЕУ ниједна одлука не може да се донесе без консензуса. За нас је у овом тренутку битно да се спрече сва могућа изненађења и да то буде неки додатни фактор притиска за нашу земљу", рекао је Дачић.

Он је навео да Бугарска има другачији приступ, подсетивши да је та земља признала независност тзв. Косова.

"Независност признаје и Мађарска, али они сматрају да је за сваку даљу причу неопходно да постоји договор, односно дијалог између Београда и Приштине. Без тог договора Мађарска неће подржавати једностране акције Приштине", навео је Дачић.

Он је поручио да ће Србија разговарати са свим земљама ЕУ и да је веома важно да сви разумеју шта се дешава на КиМ.

"Залажемо се за Бриселски споразум, за разлику од Куртија, који не жели да спроводи споразум и зато нисмо задовољни када ЕУ даје саопштења у којем прозива обе стране а нема никаквог разлога да се прозива Србија, напротив", додао је Дачић.

Српски шеф дипломатије је истакао да Бриселски споразум има два дела, један је формирање ЗСО, а други учешће Срба у институцијама, наводећи да другог дела споразума неће бити док не буде првог.

"Девет година је заиста дугачак период да се сматра да је то случајно", поручио је Дачић.

Отворена Пандорина кутија

Он је рекао да је искористио да на форуму данас представи ситуацију на КиМ, полазећи од неких принципијалних питања, као што је проблем селективног тумачења поштовања територијалног интегритета.

 "Тема овог скупа, као и свих скупова, је била ситуација у Украјини, поводом које сам изјавио да је Пандорина кутија отворена приликом разбијања територијалног интегритета Србије и указао на двоструке стандарде, што се могло видети делом и у диксусијама и на овом скупу, поред мог приговора о томе да је немогуће у исто време причати о чланству Косова у СЕ или ЕУ, а да се позивамо на принцип територијалног интегритета у неким другим случајевима", рекао је Дачић.

Навео је да је делегација Албаније истицала на скупу да тзв. Косово треба да буде члан Централно европске иницијативе, док је он указао на непоштовање Бриселског споразума и на то да није формирана Заједница српских општина, те да сви једнострани Куртијеви акти могу да угрозе мир и стабилност.

"Позвао сам све да утичу на Куртија или ЕУ, али и друге земље, да се поштује Бриселски споразум", поручио је Дачић.

 

image