Србија и Балкан

"Велика Албанија" на мала врата: Османијева у Тирани због уједињења спољних политика

Председница привремених приштинских институција је поново затражила подршку Албаније, али и Сједињених Америчких Држава и Европске уније, посебно у вези са дијалогом Београда и Приштине
"Велика Албанија" на мала врата: Османијева у Тирани због уједињења спољних политикаwww.globallookpress.com © Sebastian Gabsch/Keystone Press Agency

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Албаније Бајрамом Бегајем рекла да је главна тема њене посете напор да се уједине спољна политика Тиране и Приштине, као и да се постигну заједнички циљеви, јавља "Албанијан пост".

"Јачање континуиране координације у спољној политици је од користи и у интересу не само наших земаља, већ и региона и шире. Стога је кључна реч моје посете координација за јединствену спољнополитичку стратегију и деловање", поручила је Османијева.

Она је поново затражила подршку Албаније, али и Сједињених Америчких Држава и Европске уније, посебно у вези са дијалогом Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, и у управљању кризом на северу Косова и Метохије, које је већински насељен Србима.

"Све док државна политика Србије стално доводи у питање територијални интегритет 'Косова' и редовно се упушта у институционалну агресију на 'Косово', биће нам потребна подршка Албаније, као и евроатлантских савезника и партнера", рекла је она, додајући да је координација са пријатељима и савезницима предуслов њиховог успеха било где и било када.

Између осталог, Османијева је рекла да је обавеза две албанске државе да раде на унапређењу права Албанаца у региону, посебно оних у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу, не заборављајући координацију са међународном заједницом.

"Дужност сваког од нас је да националне интересе ставимо на прво место, да координишемо на дневном нивоу, да говоримо јединственим гласом. Ако икада будемо имали неке разлике у стратегији, онда морамо да седнемо и да их превазиђемо као породица, јер ми смо породица", навела је Османијева.

Председница привремених приштинских институција је још једном истакла улогу Албаније у заштити интереса тзв. Косова, посебно у међународним организацијама у којима тзв. Косово још увек није члан са пуним и једнаким правима, додајући да је Приштина посвећена јачању своје међународне позиције.

И разговор с Рамом у истом маниру

Османи, која борави у дводневној посети Албанији, саопштила је на Фејсбуку да је и са албанским премијером Едијем Рамом разговарала о различитим аспектима од заједничког интереса..

"Садржајни разговор о заједничкој европској тежњи 'Косова' и Албаније. Радећи заједно, 'Косово' и Албанија могу утрти пут за светлију и интегрисанију будућност", нагласила је.

Како се додаје у саопштењу, Османи и Рама су изразили посвећеност даљем јачању односа 'Косова' и Албаније, као и заједничком раду на испуњењу заједничких циљева, који се односе на евроатлантски пут.

image