Србија и Балкан

Анђелковић: Могућа ескалација ако Албанци преузму полицијске станице на северу КиМ (ВИДЕО)

Зоран Анђелковић сматра да је слање албанских полицијских снага у станице на северу КиМ најгора ствар која би могла да се догоди у овом тренутку
Анђелковић: Могућа ескалација ако Албанци преузму полицијске станице на северу КиМ (ВИДЕО)None © Tanjug, video

Уколико Кфор, Умник и Еулекс допусте да албанске полицијске снаге преузму полицијске станице на северу КиМ, након што су српски полицајци напустили косовску полицију, могло би да дође до ескалације ситуације на том простору, као и на целом Косову и Метохији, оценио је данас некадашњи председник Извршног већа КиМ Зоран Анђелковић.

Он је за Танјуг рекао да је слање албанских полицијских снага у станице на северу КиМ најгора ствар која би могла да се догоди у овом тренутку, додајући да се нада да ће ипак Еулекс преузети полицијске станице, чиме би се осигурала безбедност Срба.

"Најгора ствар која би могла да се догоди у овом тренутку је да приштинска власт пошаље Албанце да заузме полицијске станице на северу `Косова`", истакао је Анђелковић.

Анђелковић је навео да одлука Срба да напусте приштинске институције није била лака, али да је била најрационална у овом тренутку, посебно због тога што се већ дуже време налазе у тешкој ситуацији.

Додао је да су Срби на северу КиМ донели такву одлуку не само због последњих једностраних одлука Приштине, већ због континуираног незадовољства што се косовски проблем не решава.

"Они виде да се ништа не решава, него се затрпава новим споразумима који су све више на штету српског народа и због тога они реагују на овај начин и траже да се коначно спроведе нешто што је претходно потписано", казао је Анђелковић.

Анђелковић је подсетио да већ две деценије постоје покушаји да се простор на КиМ етнички очисти од Срба и додао да се Резолуција 1244 спроводила само у оним деловима који су одговарали приштинској власти, док су интереси Београда остављани са стране.

Навео је да је у јуну постојала опасност да дође до озиљних инцидената упадањем специјалних јединица Росу на север, иако је, подсећа, Бриселским споразумом дефинисано да те наоружане формације не могу ући на тај простор без дозволе Кфора.

"Очигледно су имали те дозволе, или их нико није спречавао", рекао је Анђелковић.

Додао је да људи у Србији треба да се угледају на јединство које су Срби са КиМ показали, те да треба да се учини све да се сачува мир и стабилност на том простору.

image