Србија и Балкан

Додикова одлука о забрани уласка Шмиту у РС: Мач са две оштрице или коначно решење проблема?

Не верујем да ће Шмит поштовати Додикову забрану уласка у Републику Српску и убеђен сам да ће искористити прву прилику да инсценира некакав инцидент јер је његов нескривени план уништење РС, оцењује за РТ Балкан Анђелко Козомара
Додикова одлука о забрани уласка Шмиту у РС: Мач са две оштрице или коначно решење проблема?© ATA Images

Додикова најава да ће забранити Кристијану Шмиту улазак у РС је мач са две оштрице, указао је за РТ Балкан аналитичар Анђелко Козомара.

"Таква одлука може помоћи коначном решавању статуса овог немачког туристе, али ако Додик не успе да одржи обећање то би имало велике последице и за РС и за Додикову политичку будућност", сматра Козомара.

Наш саговорник објашњава да, са правне тачке гледишта, тако нешто може да се изведе, али је у пракси тешко изводљиво.

"Формално-правно Додик може да реализује ову најаву, јер је Шмит непризнати високи представник и као обичном страном туристи не припада му никакво полицијско обезбеђење. Питање је како ће се у тој ситуацији понашати стране полицијске и војне снаге у оквиру мировне мисије стациониране у Босни и Херцеговини, одлуком Савета безбедности Уједињених нација", указује на могуће проблеме аналитичар, додајући:

"Не верујем да ће Шмит поштовати Додикову забрану уласка у Републику Српску и убеђен сам да ће искористити прву прилику да уђе и тако јавно демонстрира ко је 'газда' у Босни и Херцеговини, али и да инсценира некакав инцидент јер је његов нескривени план уништење Републике Српске."

Председник РС Милорад Додик најавио је данас доношење уредбе о хапшењу и депортацији Кристијана Шмита из Републике Српске.

"Ако он дође на неки састанак у Српску биће избачен", рекао је Додик и додао да је таква уредба у припреми.

Тај задатак ће, каже, имати полицијске станице.

"Чим сазнају да се Шмит налази у Републици Српској имаће задатак да организују јединице да га избаце", истакао је Додик, пренела је РТРС.

Додик је синоћ за Федералну ТВ рекао да Шмит од наредне недеље неће моћи да уђе у РС.

image