Србија и Балкан

Жигманов: Представник владе шетаће у Паради поноса 2023. године

Министар за људска и мањинска права позива на дијалог, на међусобно уважавање и на заједничко решавање питања које дотиче припаднике ЛГБТИQ заједнице
Жигманов: Представник владе шетаће у Паради поноса 2023. године© TANJUG/ Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog/ bg

Министар за људска и мањинска права Томислав Жигманов, отварајући конференцију о људским правима "Потреба за правном заштитом транс, интерсекс и родно-варијантних заједница" каже да се у Србији и даље бележе акти дискриминације припадника ЛГБТИQ заједнице, али изражава оптимизам, када је у питању доношење закона који дефинишу њихов положај у Србији.

"Говор мржње је нарочито раширен на друштвеним мрежама и то је изазов који треба имати на уму када су у питању укупне политике које Србија треба да креира", наводи Жигманов.

Када је у питању доношење два закона у Србији, који дефинишу положај ЛГБТИQ заједнице – закона о истополним заједницама и закона о родном идентитету, Жигманов је изразио дозу оптимизма.

"Мислим да није далеко и да ће се у релативно догледном времену успоставити друштвени консензус код кључних актера да постоји потреба да се ово подручје у друштвеном животу на неки начин правно разреши", наводи Жигманов за "Глас Америке".

Као држава којој је стало до људских права, Србија се не мири са дискриминацијом ЛГБТИQ заједнице и, како каже Жигманов, постоје напори да се заокружи процес правне регулације друштвеног положаја, да се подигне свест о важности овог проблема и да се елементи дискриминације, који су узрок њиховог неравноправног положаја, сведу на најмању могућу меру.

Он подсећа да и у Закону о забрани дискриминације постоје снажне линије које штите и припаднике ЛГБТИQ заједнице, као и да постоји релативно развијен институционални оквир, када је у питању заштита, пре свега кроз институт Повереника за заштиту равноправности.

Организатори Недеље поноса за сутра најављују шетњу центром Београда, а тим поводом Жигманов истиче да ће "у шетњи учествовати представник владе и позива на дијалог, на међусобно уважавање и на заједничко решавање питања које дотиче припаднике ЛГБТИQ заједнице".

Овогодишњу Параду поноса у Београду подржали су и представници 25 амбасада и Мисија ЕУ у Србији.

"Поносно смо уз ЛБГТИQ заједницу у Србији и чврсто подржавамо вредности какве представља Парада поноса – прихваћеност, инклузију и разноликост", саопштиле су амбасаде.

Саопштење су потписале амбасаде Аргентине, Аустралије, Аустрије, Белгије, Канаде, Хрватске, Чешке, Данске, Финске, Француске, Немачке, Грчке, Италије, Јапана, Холандије, Норвешке, Португалије, Румуније, Словеније, Шпаније, Шведске, Швајцарске, Украјине, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава, као и Мисија ЕУ у Србији.

image