Србија и Балкан

Мандић одговорио Ескобару: Ово је порука да Црна Гора није држава

Специјални изасланик САД је показао велику необавештеност, тврди лидер Нове српске демократије
Мандић одговорио Ескобару: Ово је порука да Црна Гора није држава© Antonio Ahel/ATAImages

Председник Нове српске демократије и представник коалиције "За будућност Црне Горе" Андрија Мандић изјавио је да је порука специјалног изасланика САД Габриејла Ескобара да за њих нема места у новој влади Црне Горе порука пре свега председнику Јакову Милатовићу.

"Чим је Милатовић у Скопљу дао изјаву да ће Црна Гора, без мешања са стране направити владу, уследила је ова порука", указује Мандић.

Најпре је направљена медијска порука јуче, када је направљена најава да ће се Милатовић у Њујорку на заседању Генералне скупштине УН суочити са непријатним разговорима.

"Порука је – немојте ви да мислите својом главом, немојте да имате осећај да сте држава, ви морате да урадите беспоговорно све што вам кажемо", каже Мандић.

Напомиње да су у питању језиве формулације и да Ескобар греши у два питања. Најпре је погрешно сматра да ЗБЦГ није представник Срба у Црној Гори, а друга погрешна изјава је да је та коалиција антизападна.

"То говори о великој необавештености. Прво, наша коалиција није странка, него коалиција две политичке организације које се баве правима и положајем српског народа", указује Мандић.

Друга погрешка је у томе што у програму и НСД и ДНП-а стоји опредељеност за улазак Црне Горе у Европску унију.

"Такође, ми смо прихватили оно што је Спајић навео као програмске принципе владе. И једна, и друга странка нису антизападне, као што каже Ескобар, што се види из наших програмских начела и онога што смо прихватили као принципе мандатара", каже Мандић.

Што се тиче чланства Црне Горе у НАТО-у, Мандић каже да када би се сутра организовао референдум о изласку Црне Горе из Алијансе, читав српски народ да гласа, не би био довољан број за то.

"То није тема којом би се бавила влада која има више важнијих проблема", каже Мандић и додаје да су свакако саопштили да ће ставити мораторијум на те теме.

Он је изнео информацију да Ескобар завршава своју каријеру изасланика и да ће ускоро завршити као амбасадор на Балкану.

"Овај његов став као да је писао неко из Подгорице, ко жели да се формира влада тако да се ДПС врати преко сателита, а у другом кораку да ДПС у пуном капацитету уђе у ту владу", упозорава Мандић.

Као пример Спајићу наводи то што када су рушили владу Здравка Кривокапића у којој је био и Спајић и успостављали владу Абазовића, нису ни мало били благи према актуелном мандатару.

"Оно што поштујем код Абазовића је то што није пристао да буде лутка у њиховим рукама, али су онда сменили његову владу", наводи Мандић.

На оптужбе о умешаности Србије одговара контрапитањем, када би нешто овако изјавио Вучиић и додаје – никада.

Напомиње да њему, Милану Кнежевићу, Вучић никада не би нешто наредио, нити би они одговорили "разумем", док ће након Ескобарове изјаве читав невладин сектор у Црној Гори и поједине партије одмах прихватити то што каже представник Вашингтона.

"То што смо ми српске политичке организације и што ми као припадници српског народа нећемо никада учинити ништа против већинског нашег народа је чин патриотизма и одговорности, а не чин послушништва", проучио је Мандић.

image