Србија и Балкан

Нови уговори о снабдевању струјом, рачуни остају исти

Закон о енергетици обавезује ЕПС да корисничку базу усагласи с реалним стањем на терену и са свима има уговоре о снабдевању
Нови уговори о снабдевању струјом, рачуни остају истиwww.globallookpress.com © Roberto Pfeil

На адресе више од два милиона домаћинстава и потрошача из категорије "мали купци" стижу нови уговори о снабдевању електричном енергијом, а из ЕПС-а објашњавају да нема разлога за бригу јер то не утиче на висину рачуна и снабдевање.

Наиме, Закон о енергетици обавезује ЕПС да корисничку базу усагласи с реалним стањем на терену и са свима има уговоре о снабдевању, јер од три милиона 600 хиљада потрошача, у категорији домаћинстава, са два милиона још га нема.

Уговори морају бити потписани до маја 2024.

"Уколико је дошло до промене корисника, молим грађане да дођу до шалтера или да се јаве на бројеве телефона да извршимо промену. А они код којих није промењен корисник само треба да потпишу уговор, убаце га у коверту на коју смо ставили да је поштарина плаћена и пошаљу назад", објаснио је директор "ЕПС снабдевања" Александар Бјеличић за РТС.

Поред домаћинстава на гарантованом снабдевању, где цене струје регулише држава, ту су и мали купци: занатлије, мали предузетници разних делатности и власници пословног простора. И они добијају нове уговоре јер троше струју за комерцијалне потребе, што закон не препознаје.

"Сто десет хиљада обавештења смо послали физичким лицима која се налазе на гарантованом снабдевању. Као такви, мали купци препознају само правна лица и предузетнике, физичка лица ту не могу да буду", рекао је Бјеличић.

Надлежни подсећају да социјално угрожени суграђани имају право на бесплатне киловате електричне енергије, те их позивају да за исте поднесу захтев у својим локалним самоуправама, јер месечно могу добити и до 250 киловата струје бесплатно.

image