Србија и Балкан

Кетрин Ештон: Дијалог Београда и Приштине никада није био лак, али верујем у наставак

Некадашња европска функционерка рекла је да је север Косова и Метохије одувек био проблематичан, и да је најзначајније питање било како тамо побољшати живот грађана
Кетрин Ештон: Дијалог Београда и Приштине никада није био лак, али верујем у наставакwww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski

Бивша висока представница Европске уније за спољне послове Кетрин Ештон, уз чије су посредовање Београд и Приштина постигли први договор у оквиру дијалога, оценила је да тај дијалог никада није био лак, као и да је примена споразума увек тежа од постизања истог.

Ипак, изразила је наду да ће у месецима пред нама видети да се дијалог креће напред.

"Неће бити лако, али надам се да ће се то десити. Многи људи хоће да виде успех, посебно (специјални европски представник за дијалог) Мирослав Лајчак, чији рад не вреднују увек колико треба. Он је радио за мене и са мном много година и он стварно верује у будућност 'Косова'", поручила је Ештонова из Приштине, пренео је Танјуг.

У обраћању на конференцији "Дијалог са Србијом: поуке из прошлости за будућност процеса" Ештонова је нагласила да се мора гледати у прошлост не би ли се нешто постигло у будућности.

"ЕУ и САД континуирано раде заједно, у суштини наше партнерство наставља да напредује. Посебно за људе овде. Када гледате да постигнете нешто за будућност, морате обавезно гледати у прошлост, поштовати њихову патњу. То је вођство, али га је данас тешко наћи. Пре 10 година нашла сам га овде и у Србији", рекла је Ештонова.

Бивша европска политичарка рекла је да је север Косова и Метохије одувек био проблематичан, и да је најзначајније питање било како тамо побољшати живот грађана, на шта је скренула пажњу тадашњим главним преговарачима Хашиму Тачију и Ивици Дачићу.

"Важно је да све земље региона постану чланице ЕУ, говорим као неко чија је земља изашла из ЕУ, али из мог искуства могу да кажем да је важно да Косово и друге државе постану део ЕУ. Будућност овог региона је у Европској унији, боље је за привреду, за развој младих људи. Важно је да се дијалог види као нешто што тече континуирано, то није до нас, то је на вама. Дијалог припада вама и Србији", закључила је Ештонова.

image