Србија и Балкан

Османи: САД кључне за успех дијалога; Шоле: "Косово" хитно да се укључи у дијалог са Србијом

Наглашена је важност принципијелног приступа пуној и уравнотеженој примени постигнутих споразума, каже председница привремених приштинских институција
Османи: САД кључне за успех дијалога; Шоле: "Косово" хитно да се укључи у дијалог са Србијом© Photo/Jean-Francois Badias, File)

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи разговарала је у Њујорку са специјалним саветником америчког Стејт департмента Дереком Шолеом и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром о дијалогу Београда и Приштине.

Османи је на друштвеној мрежи Икс (Твитер) навела да је током разговора истакнуто да је улога САД кључна за успешан завршетак дијалога и да је наглашена важност принципијелног приступа пуној и уравнотеженој примени постигнутих споразума.

"Са Шолеом и Ескобаром разговарали смо о развоју догађаја у оквиру дијалога. Истакнута је важност принципијелног приступа пуној и уравнотеженој примени споразума и да је улога САД кључна за успешно окончање процеса, чиме се утире пут за међусобно признавање", тврди Османи.

Разговор са председницом привремених приштинских институција прокоментариса је Специјални саветник америчког Стејт департмента Дерек Шоле, који је затражио од Приштине да се хитно ангажује у дијалогу са Београдом, који се води уз посредовање ЕУ, ради нормализације односа две стране.

Шоле је на друштвеној мрежи X (Твитер) навео да је у Њујорку разговарао Вјосом Османи о деескалацији напетости на КиМ и "хитном укључивању у дијалог који се води уз посредство ЕУ за нормализацију односа са Србијом" што је, како је навео, кључно за регионалну стабилност и евроинтеграције.

"Добар разговор са председницом Вјосом Османи о нашој заједничкој посвећеност евроатлантској будућности 'Косова', потреби за деескалацијом тензија, и хитном ангажовању у дијалогу који се води посредством ЕУ ради нормализације односа са Србијом - што је кључ регионалне стабилности и ЕУ интеграција", навео је Шоле.

image
VV inauguration
banner