Србија и Балкан

Дачић из Њујорка: Земље УН осуђују понашање Аљбина Куртија

Приштина је крива за изостанак напретка у дијалогу и то сви виде - у Вашингтону, Бриселу, и овде у Њујорку, каже Ивица Дачић
Дачић из Њујорка: Земље УН осуђују понашање Аљбина Куртија© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ DIJANA VUKOMANOVIĆ/ nr

Понашање премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и његово одбијање да дође до напретка у дијалогу Београда и Приштине не наилази на подршку, већ на значајну осуду великог броја земаља чланица Уједињених нација, изјавио је за "Косово онлајн" у Њујорку министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је пренео да је током радног доручка са министрима спољних послова са Западног Балкана, шефица словеначке дипломатије Тања Фајон покренула питање дијалога и ставова Аљбина Куртија са последњег састанка.

"То не наилази на подршку, напротив. На значајну осуду великог броја земаља чланица УН наилази његово понашање и одбијање да се дође до напретка у дијалогу, који је са наше стране условљен формирањем Заједнице српских општина, што је потписано још пре десет година", истиче Дачић, који је данас већ имао неколико важних састанака на маргинама 78. заседања Генералне скупштине УН.

Он додаје да ће на маргинама Генералне скупштине УН бити веома значајних сусрета, пре свега председника Србије Александра Вучића, али "остаје да се види да ли је могуће доћи до некаквог напретка".

"Косово овде не учествује на на званичан начин, они су ту као нечији гости, по ходницима... То је доказ тога колико је свима њима и важно да се дијалогом дође до политичког решења. За сада нема назнака да су они променили своје политичке ставове. Они су криви за изостанак напретка у дијалогу и то сви виде - у Вашингтону, и у Бриселу, и овде у Њујорку", јасан је Дачић.

Шеф српске дипломатије истиче и да ће се Србија у Њујорку трудити да, пре свега са земљама које нису признале Косово, утврди и учврсти то њихово становиште.

"Важно је да ту нема никаквих промена, а нема их. Барем за сада нисмо чули да долази до неких пољуљаних ставова тих земаља, по питању признања независности Косова", напомиње Дачић.

Он додаје да је боравак у Њујорку, на Генералној скупштини УН, што је најважнија седмица у раду те организације, увек прилика да делегација Србије, коју предводи председник Александар Вучић, разговара са бројним значајним светским лидерима о темама билатералног, али и регионалног карактера и значаја, као што је управо дијалог са Приштином.

Низ састанака у Њујорку

Дачић је посету Њујорку започео састанком са шефовима дипломатије са Западног Балкана, а присуствовао је и отварању Самита о циљевима одрживог развоја.

Радном доручку чији је домаћин био министар спољних послова Италије Антонио Тајани, поред Дачића присуствовали су шефови дипломатија Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Албаније, такозваног Косова, Хрватске и Словеније.

Дачић је у Њујорку као члан делегације коју на заседању Генералне скупштине Уједињених нација предводи председник Србије Александар Вучић.

Министар спољних послова се већ сусрео са министрима спољних послова Кипра, Непала, Јерменије, Буркине Фасо. Самит су отворили генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш и председник Генералне скупштине Уједињених нација Денис Френсис, уочи отварања генералне дебате 78. заседања Генералне скупштине УН.

Шеф српске дипломатије боравиће ове недеље у Њујорку, где ће на маргинама 78. заседања Генералне скупштине УН учествовати и иступати на догађајима који ће окупити бројне светске лидере, са циљем представљања ставова Србије у вези са кључним питањима од међународног значаја.

Дачић ће учествовати и на припремном министарском састанку за Самит о будућности и Самиту о климатским амбицијама.

На маргинама генералне дебате биће одржан низ пратећих догађаја и састанака регионалних иницијатива на којима је такође предвиђено учешће првог потпредседника Владе Србије, од којих су најзначајнији министарски састанци Централно-европске иницијативе и Процеса сарадње у југоисточној Европи, саопштено је из Министарства спољних послова.

Учешће на генералној дебати и низу других пратећих скупова у УН биће прилика за реализацију бројних билатералних сусрета шефа српске дипломатије са високим званичницима држава чланица УН, који ће бити искоришћени за унапређење свеукупних билатералних односа и промоцију кључних спољнополитичких интереса, посебно у контексту питања КиМ.

Планирани су сусрети са званичницима и представницима УН, као прилика да се још једном истакне значај који Србија придаје овој највећој светској међународној организацији, посебно када је реч о заштити територијалног интегритета и суверенитета Србије.

image