Србија и Балкан

Вучић: Срдачан сусрет са Шолцом, позвао сам га да посети Србију

Председник Србије је у Њујорку разговарао и са лидерима у региону и шире, а том приликом поручио је да је Генерална скупштина УН прилика да се глас свих са Западног Балкана чује јаче и боље
Вучић: Срдачан сусрет са Шолцом, позвао сам га да посети Србијуwww.globallookpress.com © Michael Kappeler

Председник Александар Вучић присуствовао је пријему који је приредио немачки канцелар Олаф Шолц поводом 50. годишњице чланства Немачке у УН и позвао Шолца да посети Србију како би подробно размотрили сва питања од значаја за унапређење сарадње између две земље.

Вучић је на Инстаграму навео да је имао срдачан сусрет са Шолцом.

"Искористили смо прилику да разменимо мишљења о актуелној геополитичкој ситуацији, улози и значају УН у данашњем свету, али и о доприносу који ми, као земље чланице, можемо да дамо у решавању постојећих глобалних изазова", навео је Вучић.

Додао је да се са немачким канцеларом сагласио да је 78. заседање Генералне скупштине УН одлична прилика за лидере света да се састану и отворено разговарају о реалним проблемима са којима се сви сусрећемо.

"Поновио сам позив канцелару Шолцу да посети Србију, како бисмо подробно размотрили сва питања од значаја за унапређење сарадње између наше две земље", поручио је Вучић.

Он је у Њујорку разговарао и са лидерима у региону и шире, а том приликом поручио је да је Генерална скупштина УН прилика да се глас свих са Западног Балкана чује јаче и боље.

Вучић је разговарао са председницом Мађарске Каталин Новак, бугарским председником Руменом Радевим, председницом Словеније Наташом Пирц-Мусар, црногорским председником Јаковом Милатовићем, премијером Ирске Леом Вараткаром и другим лидерима.

Како је навео, повод за њихово окупљање је 78. заседање ГС УН, а до сада су разменили мишљења о најважнијим питањима данашњице и могућим решењима за неке од горућих проблема.

"Ово је, такође, изузетна прилика да се и глас свих нас са Западног Балкана чује јаче и боље. Очекујем велики број састанака са колегама са свих континената, са којима ћу разговарати о јачању сарадње, обнављању неких старих, традиционалних партнерстава и грађењу нових", навео је председник Србије.

Вучић ће се учесницима обратити 21. септембра.

image