Србија и Балкан

Милановић у Њујорку цитирао Туђмана: Ми смо мали, али не безначајан народ

Хрватски председник поручио да Хрвати не смеју наседати на велике идеје и револуционарне пројекте, јер од тога нема ништа.
Милановић у Њујорку цитирао Туђмана: Ми смо мали, али не безначајан народ© TANJUG/ FOTO HINA/ KABINET PREDSEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE/ ANA MARIJA KATIĆ/ bs

Хрватски председник Зоран Милановић je представницима хрватске дијаспоре у САД цитирао првог председника независне Хрватске Фрању Туђмана, који је говорио да су Хрвати мали, али не безначајан народ и да великим делима треба да се баве они који имају времена.

Милановић је на пријему за хрватску дијаспору у Њујорку, уочи обраћања на 78. заседању Генералне скупштине УН, поручио да у националној политици заговара и заговараће један, како је навео, "благо себичан став".

"Свет у којем живимо, па и Европа, није идеалан. Врло често нам се као узор намећу ствари које су лоше и нису никад ни ваљале. Заговарам и заговараћу у националној политици један благо себичан приступ с обзиром на то да је Хрватска мала земља, држећи се при томе императива људскости, али првенствено водећи рачуна о томе што је добро за нас", навео је Милановић, пренео је хрватски портал "Индекс".

Поручио је да, како је казао, не смеју наседати на велике идеје и револуционарне пројекте, јер од тога нема ништа.

"И како је говорио први хрватски председник - ми смо мали, али не безначајан народ, а великим идејама нека се баве они који имају времена. Нама је добро тамо где јесмо", навео је Милановић.

Подсећамо да је претходно Хрватима у Канади Милановић рекао да им не треба њихов новац и да не жели ни да размишља да Хрватска поново буде у ситуацији да им је то неопходно.

"Непријатеље немамо нити их тражимо, имамо савезнике. Али, Хрватска је једина земља у Европи која је све морала остварити сама. И данас се држимо, Хрватска иде напред", поручио  је Милановић.

image