Србија и Балкан

Уз свеће и молитву: Туговање за страдалима на КиМ у Србији, Српској и Црној Гори (ФОТО, ВИДЕО)

Почаст Србима трагично страдалим у Бањској одаје народ од Новог Сада до Будве
Уз свеће и молитву: Туговање за страдалима на КиМ у Србији, Српској и Црној Гори  (ФОТО, ВИДЕО)© Foto Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

У Храму Светог Саве вечерас се окупило неколико хиљада људи на помену, који палили свеће и молили се за покој душе страдалих Срба у Бањској. Помен је служио владика Стефан са свештенством храма.

Велики број Срба окупио се данас на северу КиМ како би одали почаст сунардницима страдалим у окршају са тзв. косовском полицијом у недељу у селу Бањска.

Пошту сународницима одали су и грађани од Новог Сада до Прокупља, показују фотографије које је поделио Телеграм канал "Бунт је стање духа".

Навијачка група "делије" захвалили су свима који су се одазвали позиву, нарочито навијачима других клубова који су показали да постоје ствари које су много значајније од наше клупске припадности.

"Хвала навијачима ОФК Београда, Земуна, Вождовца али посебно хвала навијачима Партизана који су у огромном броју дошли на помен. Уместо на улици и на трибинама једни наспрам других, данас смо стајали у Храму једни поред других. Показана је висока свест и људскост која нека буде само почетак и темељ будуће нормализације наших односа", стоји у објави на Телеграму. 

Данас је на снази Дан жалости у Србији и Републици Српској, којима су се у туговању придружила и браћа из Бијелог Поља и Будве. 

"Срби у Српској ће увек бити уз своју браћу на Косову и Метохији и нећемо дозволити да буду угрожени, јер сви имамо свој праг достојанства и трпљења. Нећемо погнути главе, даћемо свој глас да покажемо да смо са нашим народом", поручио је председник Народне скупштине Република Српска најављујући молитвени помен у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

У српским срединама на територији Косова и Метохије проглашена је тродневна жалост, 26, 27. и 28. септембра.

Отказани су сви догађаји забавног карактера у организацији органа локалних самоуправа и институција. Заставе Републике Србије на свим институцијама спуштене су на пола копља.

Подршка Србији и почаст страдалима на КиМ стигла је и из Москве - широм руске престонице осванули су билборди са натписом "једна боја, једна вера, једна крв".

image