Србија и Балкан

Старовић: Отворена су још многа питања о догађају у Бањској

Државни секретар је поставио питање зашто се не дозвољава да тим независних патолога у којем би учествовала и Србија прегледа тела убијених Срба
Старовић: Отворена су још многа питања о догађају у Бањској© Goran Stankovic/Ministarstvo odbrane i vojske Srbije/ATAImages

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић рекао је да о трагичним догађајима у Бањској данас знамо много више него што смо знали у недељу али да су и даље отворена многа питања.

"Недеља, 24. септембар, био један од најтрагичнијих дана у нашој новијој историји који је обележен највећом ескалацијом насиља на простору КиМ у последњих 19 година", истакао је Старовић за РТС.

Он je навeo да су и даље отворена питања зашто Кфор није дошао на лице места и био активнији и зашто тзв. косовска полиција није дозволила приступ мисији Еулекса.

Старовић је поставио питање зашто се Еулексу не дозвољава активнија улога у истрази, као и зашто се не дозвољава оно што Србија тражи - да независна комисија у којој би учествовали и наши патолози испита остатке тела убијених Срба.

Он је додао и да одговора на захтев Србије о нашем учешћу у истрази још увек нема.

"За нас је посебно важно да се прецизно утврде све чињенице како је дошло до погибије тројице Срба, с обзиром да постоје сада већ веома кредибилна сведочења која говоре да су у најмање два случаја Срби убијени након рањавања и полагања оружја, а да је у најмање једном случају Србин убијен из ватреног оружја након што се предао са раздаљине мање од једног метра, у маниру класичне егзекуције", рекао је Старовић.

Оценио је да је реч о великом злочину и да Србија апелује на све у међународној заједници да не излазе са исхитреним закључцима везаним за трагичне догађаје од 24. септембра.

Старовић је навео да се сада о тим догађајима зна много више него што се знало у недељу или понедељак и да властима у Србији, сходно објективним ограничењима која проистичу из чињенице да наши државни органи немају пуну ефективну власт на КиМ, није било лако да утврде све чињенице и да зато има још отворених питања.

"Познато је да је у ноћи 23. на 24. септембар група Срба поставила путну блокаду у селу Бањска, у току исте ноћи је дошло до покушаја од стране Косовске полиције да се та блокада уклони и у оружаном обрачуну који је уследио један припадник полиције је погинуо", испричао је Старовић.

Он је истакао да за то убиство нема оправдања и да је неопходно утврдити ко је одговоран али, како је рекао, по ономе што се до сада зна, убиство косовског полицајца није представљало циљ, или намеру онога што је спроведено од стране српских побуњеника те ноћи.

Навео је да је након тога, у јутарњим сатима покренута опсежна акција у којој је учествовало више стотина припадника косовске полиције.

"Одбијен је покушај било каквог мирног разрешења ситуације на терену и наредба, по ономе што знамо, заправо је гласи 'побијте их све'", рекао је он.

Старовић је оценио да приштинска страна покушава да, када је реч о трагичним догађајима од 24. септембра у Бањској, последицама оправда узроке, који су до њих довели.

image
VV inauguration
banner