Србија и Балкан

Вучевић: Одбрамбени систем може моментално да реагује

Савет за националну безбедност је сачинио одговор о француско-немачком предлогу у којем се наводи да то што нам је понуђено готово не оставља ни промил шансе Србији, рекао је министар одбране
Вучевић: Одбрамбени систем може моментално да реагујеNone © FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ GORAN STANKOVIC

Потпредседник владе и министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је да је српска војска данас многоструко јача него 1999. године, као и да је максимално поједностављен процес доношења одлука па је одбрамбени систем доведен на ниво да може да реагује моментално.

Вучевић је у интервјуу за "Новости" истакао да се нада да за тим неће бити потребе.

"Не желимо да се вратимо у 1999, не желимо ратове и страдања. Нико не звецка оружјем нити се игра ратних игрица. Умерени смо у изјавама, одговорни, али, с друге стране, шаљемо поруку свима да је немогуће доћи до решења ако Срби треба све да изгубе, а друга страна да добије све. То су ултиматуми, наметање решења", рекао је Вучевић.

Он је додао да је забринут да би нам рат могао бити наметнут, али да посао министарства одбране и војске није да страхује већ да буду обазриви.

Вучевић је истакао да сви морамо бити свесни да су на Космету пристуне снаге Кфора, суштински НАТО, истичући да се уз њихову помоћ ствара војска "Косова" супротно свим споразумима.

"Гледамо ка Кфору као фактору који мора да чува и гарантује безбедности свих грађана у покрајини. Посебно сада, након повлачења Срба из институција у покрајини, да не дозволе да Курти пошаље полицајце албанске националности да замене српске полицајце", навео је Вучевић.

Констатујући да земље које су признале Косово као независну државу са разумевањем гледају на једностране одлуке Приштине, па отуд не чуди најава Еулекса да неће реаговати без позива косовске полиције, Вучевић је рекао да упркос свему томе дијалог остаје једино решење.

"Сагласни смо  да не треба да идемо у рат, осим ако нас неко на то не присили или нас нападне. Немамо много опција. Доследно и чврсто стојимо на позицијама поштовања међународног јавног права. И у односу на Украјину и на  КиМ", истакао је Вучевић.

Министар одбране навео је да је предлог споразума у вези са Косметом Париза и Берлина неповољан за Србију и да се тиме практично тражи од Србије да призна политичку и правну реалност "Косова" као независне државе.

"Савет за националну безбедност је сачинио одговор да то што нам је понуђено готово не оставља ни промил шансе Србији", навео је Вучевић, додајући да људи морају да разумеју да не можемо да покажемо све наше карте и откријемо све потезе по питању КиМ.

Констатујући да се неким западним земљама жури да затворе "косовско питање", Вучевић је указао да не помаже ни то што је друштво у Србији подељено на два екстремна блока када је у питању јужна српска покрјаина: мањина која сматра да треба да прихватимо независност "Косова" и они који би ишли тенковима у Призрен и Ђаковицу.

Министар одбране говорио је и о недавном обарању дрона у рејону Рашке, истичући да би то урадила свака друга војска на свету. Осврнуо се и на наоружавање војске модерним средствима.

"Све што смо куповали није офанзивног, него одбрамбеног карактера. Међународне околности све то компликују, проблеми постоје са продавцима и са Истока и са Запада“, рекао је Вучевић.

Ускоро би требало фда буде позната коначна одлука о враћању обавезног војног рока, навео је министар одбране, додајући да је као "грађанин и отац" за враћање војног рока, али да то није релевантно.

image