Србија и Балкан

Војска Србије оборила дрон изнад касарне у Рашки; Вучевић: Небо над Србијом је безбедно

Након правовременог откривања и праћења, јединице су неутралисале комерцијални дрон који се кретао из правца Копаоника ка Рашки
Војска Србије оборила дрон изнад касарне у Рашки; Вучевић: Небо над Србијом је безбедноwww.globallookpress.com © dpa/Daniel Vogl

Војска Србије оборила је данас дрон изнад касарне у Рашки. Уочено је да дрон врши посматрање и извиђање касарне па је војска дејствовала у складу са наређењима врховног команданта и оборила дрон.

Јединице Војске Србије су данас у поподневним часовима, након правовременог откривања и праћења, неутралисале комерцијални дрон који се кретао из правца Копаоника ка Рашки. Дрон је оборен применом мера електронског ометања, у непосредној близини војних објеката у гарнизону Рашка, наведено је у саопштењу Министарства одбране. 

У складу са наређењем председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, Војска Србије предузима појачане мере за откривање, праћење и неутралисање беспилотних летелица у близини војних објеката, подсећају из минстарства.

Војска Србије ће и даље, у складу са наређењем председника Републике и врховног команданта, обарати све беспилотне летелице које се нађу у зони забране лета и у близини војних објеката. 

Министар одбране: Србија није џак за ударање

Министар одбране Милош Вучевић обратио се јавности, рекавши да се дрон кретао из правца Јариња-Рудница ка општини Рашка, као и да је уочен изнад војних објеката.

"Војска Србије је заштитила небо над Србијом и показала исправност правовременог реаговања државног врха, да немамо баријера и препрека. Честитам припадницима Војске Србије на акцији и прецизности, на одлучности да штите небо. Небо над Србијом је безбедно", рекао је Вучевић за Пинк.

Он је истакао да је јасно одакле долази дрон из правца којим се кретао и додао да ће истрага утврдити ко би могао да управљач.

"Војска Србије је овај дрон оборила коришћењем електронских уређаја. То је на понос наше армије. Нису коришћени топови, већ најсавременији уређаји. То показује да се не шалимо, да ником не претимо, не звецкамо оружјем, али смо врло одлучни да штитимо Србију и њену независност и слободу", рекао је министар одбране и навео да је Србија увек за дијалог и компромисе, али да више није "џак за ударање". 

Он је додао да је јучерашње стављање у приправност Војске Србије изазвало узнемирење и љутњу код оних који су се осетили прозваним.

"Ми нисмо слали нашу војску нигде, нити смо узнемиравали било кога. Обученост војске и спремност да дејствује показују све. Немојте нас потцењивати, будите партнери са Србијом, послуштајте оно што председник јасно и гласно каже - вратимо се за преговарачи сто. Пустите те активности које су узнемиравајућег карактера", поручио је Вучевић. 

image