Свет

Одржава се трећи самит Европске политичке заједнице, присуствују Вучић и Османи

Једна од главних тема биће проширење Европске уније, али како је раније најављено, разговараће се и о ситуацији на Косову и Метохији
Одржава се трећи самит Европске политичке заједнице, присуствују Вучић и Османи© Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Трећи самит Европске политичке заједнице окупиће данас у шпанском граду Гранади лидере 47 европских земаља, а једна од главних тема биће проширење Европске уније. Председник Србије Александар Вучић учествоваће на самиту, а присуство је потврдила и председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.

Лидери ће разговарати о унапређењу политичког дијалога и сарадње у циљу јачања безбедности и стабилности на европском континенту, преноси "Косово онлајн".

Како се истиче у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника Србије, на маргинама самита у Гранади, Вучић ће имати низ билатералних сусрета са европским званичницима, међу којима су председник Републике Француске Емануел Макрон, премијер Уједињеног краљевства Велике Британије и Северне Ирске Риши Сунак, председник Владе Грузије Иракли Гарибашвили, председница Владе Републике Исланд Катрин Јакобсдотир, као и високи представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ.

Вјоса Османи јуче је потврдила да ће присуствовати самиту, и да ће у разговору са европским лидерима поновити вољу Косова да ради са савезницима на очувању мира и стабилности.

Председник Европског савета Шарл Мишел рекао је да би на самиту Европске политичке заједнице у Гранади могло да дође до неформалних састанака лидера ЕУ и Западног Балкана о ситуацији на Космету.

"За напредак Западног Балкана неопходни су владавина права и економске реформе, али подједнако важно је решавање билатералних спорова, не само између Косова и Србије. Надам се да лидери региона увиђају да постоји прилика коју треба искористити", каже Мишел.

image