Србија и Балкан

Укратко 5. октобар: Путин поручио да Срби не могу бити сломљени, Вучић поручио да Србија жели мир

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи позвала је Шпанију да усвоји мере против Србије. Чланови Владе усвојили да изабрани лекар по правилу утврђује привремену спреченост за рад до 30 дана, уместо досадашњих 60 дана
Укратко 5. октобар: Путин поручио да Срби не могу бити сломљени, Вучић поручио да Србија жели мир© FOTO TANJUG/ EFE/J.J. GUILLEN
  • Трећи самит Европске политичке заједнице окупио је данас у шпанском граду Гранади лидере 47 европских земаља, а једна од главних тема је проширење Европске уније. Председник Србије Александар Вучић који учествује на самиту рекао је да разговорио нису били лаки, да је наша делегација разговарала са око 25 светских лидера, као и да није разговарао са представницима из Приштине јер они ни не желе да разговарају. Истакао је да смо ми земља која ће одржавати мир и стабилност.
  • "Срби нису народ који Запад може да сломи и потчини", поручио је председник Русије Владимир Путин на пленарној седници међународног дискусионог клуба "Валдај" одговарајући на питање Александра Раковића, научног саветника у Инстититу за новију историју Србије, о сталном притиску на Београд. 
  • Министар одбране Русије Сергеј Шојгу открио је данас да су Оружане снаге Русије формирале девет нових резервних пукова за оне војне групације, које се данас налазе на фронту.
  • Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи позвала је Шпанију да усвоји мере против Србије и поручила да нема разлога да разговара са српским председником Александром Вучићем док се не усвоје санкције. "Нема разлога за састанак док се не усвоје санкције Вучићу. Прво санкције, а онда можемо да разговарамо о осталом", рекла је Османи у Гранади по доласку на самит Европске политичке заједнице.
  • Председница Одбора за спољне послове у Парламенту Велике Британије Алиша Кернс изјавила је да Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Европска унија још нису предузеле никакве мере против Србије, која је, како тврди, одговорна за сукобе у Бањској, док се тзв. Косово још увек налази под санкцијама ЕУ.
  • Чланови Владе усвојили су Предлог закона о изменама и допунама Закона о здравственом осигурању којим је предложено да изабрани лекар по правилу утврђује привремену спреченост за рад до 30 дана, уместо досадашњих 60 дана, а да након тога, привремену спреченост утврђује првостепена лекарска комисија РФЗО-а, саопштено је из Владе Србије.
  • Влада Србије усвојила је на данашњој седници предлог буџета за 2024. годину, потврђено је Танјугу у Министарству финансија. У Министарству финансија очекују да Предлог закона о буџету за 2024. годину буде усвојен до краја месеца и у Народној Скупштини. Предлог буџета предвиђа стопу привредног раста у 2024. години од 3,5 одсто.

image