Србија и Балкан

Влада усвојила предлог: Изабрани лекар одобрава боловање до 30 дана

Изузети су малигни болесници, свеже оперисани пацијенти, пацијенти са инвалидитетом и труднице, за које остаје два месеца боловања које може да одобри изабрани лекар
Влада усвојила предлог: Изабрани лекар одобрава боловање до 30 данаGetty © Adam Berry

Чланови Владе усвојили су Предлог закона о изменама и допунама Закона о здравственом осигурању којим је предложено да изабрани лекар по правилу утврђује привремену спреченост за рад до 30 дана, уместо досадашњих 60 дана, а да након тога, привремену спреченост утврђује првостепена лекарска комисија РФЗО-а, саопштено је из Владе Србије.

Такође, остављена је могућност да изабрани лекар може да утврди привремену спреченост за рад и до 60 дана. То се односи на осигуранике оболеле од малигних болести, оне који су привремено спречени за рад због болести или компликација у вези са одржавањем трудноће, особа са инвалидитетом и код непосредно обављених хируршких интервенција, осим у случају када је обављена у дневној болници.

"Предложеним изменама и допунама, питање утврђивања привремене спречености за рад биће рационалније и ефикасније уређено, а могућности злоупотребе значајно умањене, што ће допринети економичнијем располагању средствима обавезног здравственог осигурања", наводи се у саопштењу.

Подсетимо, министарка здравља Даница Грујичић изјавила је у августу за "Политику" да је привреда имала велике примедбе на могућност да неко буде на боловању два месеца без провере комисије и да је чудно да је излечење највећег броја пацијената било баш 58 дана и тада је најавила да ће лекар опште медицине убудуће моћи да отвори боловање пацијенту најдуже две недеље, а не два месеца.

Ова најава наишла је на критике синдиката и дела стручне јавности, па је неколико дана касније председник Александар Вучић рекао да су критике делом прихваћене и да су надлежни саслушали стручна мишљења, због чега је промењена одлука да је за боловање дуже од две недеље неопходно мишљење лекарске комисије.

Здравствена документација у електронској форми

Чланови Владе усвојили су и Предлог закона о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства којим се усклађује начин вођења те документације и евиденције у електронској форми.

Нова законска решења предвиђају где, на основу чега, како и у ком облику се води здравствена документација и евиденције, који су изузеци од прописаног правила, ко је одговоран за тачност унесених података, као и обавеза здравственог радника односно здравственог сарадника да у поступку вођења здравствене документације и евиденција поштује највише стандарде људских права и безбедности пацијента, као и тајност података.

Прецизирано је шта је здравствени картон, стоматолошки картон, ко га води, ко уноси податке у картон и у које софтверско решење, као и ко је одговоран за тачност података који се налазе у здравственом картону.

У електронској форми водиће се и евиденције о имунизацији, вођење протокола, историја болничког лечења и друго.

image