Србија и Балкан

Предизборно окупљање патриотских странака: Ко ће највише да профитира?

Предизборна кампања због недавних дешавања на северу Косова и Метохије, али и све већих притисака Запада на Србију, у први план ће избацити националне теме, док ће економске бити потиснуте, оцењују аналитичари за РТ Балкан
Предизборно окупљање патриотских странака: Ко ће највише да профитира?© Milan Maricic/ATAImages

Партије у Србији увелико се припремају за врућу политичку јесен након што је председник Србије Александар Вучић најавио да би ванредни парламентарни избори могли да буду већ 17. децембра.

Прозападна опозиција потписала је "Договор за победу", а окосница политичког деловања биће им организовање протеста под називом "Србија против насиља".

Корак у припреми за изборе јуче је направио и други део опозиције – Српски покрет Двери и Српска странка Заветници уз групу угледних српских интелектуалаца основали су "Српски државотворни блок".

Овај блок имаће заједничку листу на следећим изборима, каже за РТ Балкан лидер Двери Бошко Обрадовић.

"Верујем да ће ово национално окупљање променити српску политичку сцену и пресудно утицати на формирање будуће власти на свим нивоима. Очекујемо, и јавно смо позвали, и друге патриотске опције да нам се придруже, а на првом месту коалицију НАДА", каже Обрадовић.

Предизборна кампања због недавних дешавања на северу Косова и Метохије, али и све већих притисака Запада на Србију, у први план ће избацити националне теме, док ће економске бити потиснуте, оцењују аналитичари за РТ Балкан.

Иако је Вучић дуже времена најављивао да ће формирати свој Покрет за државу, до тога није дошло. Како је недавно рекао, није имао времена да га формира јер је имао много посла.

У том празном простору овај опозициони блок могао би да нађе своје место.

Национално окупљање пред изборе

У питању је први велики корак у сабирању патриотских снага, каже за РТ Балкан лидер Заветника Милица Ђурђевић Стаменковски, а идеја је окупљања тих снага око борбе за одбрану Устава, враћања суверенитета у руке народа, као и снажења улоге државе у сектору образовања и економије.

"Наша идеја водиља, по којој смо и препознати, јесте и обнављање српске државности на Космету, која је систематски уништавана политиком Европске уније, посебно од стране постојеће либералне, антисрпске и антируске администрације. Тешке последице по српску државу на овом плану оставила је и вишедеценијска колаборација претходне и садашње власти. Наш блок подржава и остваривање српске државности преко Дрине. Отуда је у првом плану државотворни карактер коалиције, чак и у називу", напомиње Стаменковски.

Стаменковски каже да су отворено упутили иницијативу према осталим колегама из патриотске опозиције, пре свега коалицији НАДА за чланство.

"Народна странка је јавно подржала идеју националног окупљања. Комуникација са колегама постоји. Амбиција националног окупљања фаворизује једну колону патриотских снага на изборима, али смо наравно отворени да чујемо и другачије ставове и мишљења, уколико колеге из НДСС не буду сагласне са овим", каже Стаменковски.

Несумњиво је ово удруживање корак у добром правцу, а у питању је логичан и очекиван потез имајући у виду шта се претходних дана дешавало на Косову и Метохији, каже за РТ Балкан политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

"Удруживање ових патриотских снага наметало се као нека врста императива. Мислим да је ово мора да буде само први корак даљег ширења тог блока, што су и сами најавили", напомиње наш саговорник.

Додаје да ће блок, ако не дође до даљег ширења, остати само као легитимна, али преуска борба за цензус, каже Вукадиновић.

"Било би смисла да се ПОКС и НАДА ту нађу, али и Народна странка, као и неки други покрети који почивају на патриотским основама, нарочито имајући у виду ситуацију око Косова и Метохије", сматра Вукадиновић.

У питању је покушај да се максимализује политички резултат странака које сигурно неће победити, али неће бити ни испод цензуса, оцењује за РТ Балкан политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

Додаје да је резултат од 10 одсто максимум максимума ове коалиције, али да им је реална политичка моћ највише 8 одсто.

"Политички гледано, то је рециклажа општих места из националне политике у Србији са примесама конзервативне идеологије и погледа на свет. Немају изразито препознатљив економски програм, а играју на карту тврде политике по националним и државним питањима што може у условима незадовољства укупним приликама пре свега на Косову и Метохији да некога наведе да гласа за њих", каже Станковић за РТ Балкан.

Минус је што немају нове лидере, каже наш саговорник, а притом нису најсрећније решење за маркетиншку кампању, јер у условима пренатрпане политичке сцене имају четири лидера која желе да буду равноправна.

На питање да ли би и Народна странка могла да уђе у овај блок, Станковић каже да по његовим информацијама преговори о томе су у току, али да је та партија сада политички слабија него раније.

"Народна странка више није значајан политички ресурс какав је могла да буде у претходном периоду. Вук Јеремић је потенцијално најрањивији лидер за негативну кампању власти према тој коалицији", напомиње наш саговорник.

Како ће реаговати власт?

Овај блок заговара националне идеје врло сличне онима које, макар јавно, заступа и власт, па ће зато и однос према њима бити амбивалентан, каже Вукадиновић.

"Али су можда баш због тога потенцијално највећи противници власти у борби за наклоност бирача. Пошто страначки интереси и лични односи увек односе превагу, вероватно ће однос бити негативан и непријатељски", сматра Вукадиновић.

Напомиње да ће истраживања показати да ли је боље на изборе изаћи у више колона или се удружити, али додаје да генерално људи више воле уједињеност него разједињеност.

Говорећи о укрупњавању на другом полу опозиције, Вукадиновић каже да медији наклоњени прозападној струји то удруживање сматрају за готову ствар, што, сматра он, још није завршено.

"Двери и Заветници су заправо повукли ногу у том смислу, док прозападни део опозиције још нису то учинили", закључује Вукадиновић.

Станковић са друге стране каже да ће овај патриотски блок бити део парламентарног живот, али не верује да ће озбиљније угрозити власт, нити бираче другог опозиционог фронта, јер имају различите поруке и различите политичке аспирације.

"Питање је где ће десни блок имати простора у медијима, јер су опозициони медији под контролом Јунајтед групе која форсира прозападни део, а овај десни посматрају као декор. Приватни медији наклоњени власти ће их сматрати као нужно зло у кампањи и ништа више. Мораће да се ослањају на директан контакт са грађанима", сматра Станковић.

image