Србија и Балкан

Милатовић: Спајићу није лако, али мора да учи из својих грешака

Понекад се стиче утисак као да влада принцип квазиколонијалног, а ја мислим да треба да влада принцип да грађани бирају, поручује црногорски председник
Милатовић: Спајићу није лако, али мора да учи из својих грешака© TANJUG/ SLUŽBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE

Председник Црне Горе Јаков Милатовић изјавио је да мандатару за састав нове владе те земље Милојку Спајићу "није лако", али да он мора да учи из својих грешака.

"Мора да научи из својих грешака, а имао их је ових два и по месеца, јер да није, имали би владу, и да покрене преговоре да добијемо владу", навео је Милатовић у интервјуу за РТЦГ, и додао да ће у оквиру разговора о платформи "За Црну Гору у ЕУ" поново разговарати са Спајићем.

Милатовић је поново нагласио да је потребно што пре саставити владу, рекавши да посланике бирају грађани и да онда посланици бирају владу у парламенту.

"Ваљда је нама највише у интересу да имамо владу. Ја бих ту вратио лопту", рекао је црногорски председник.

Он је оценио да ће грађани казнити или наградити владу у зависности како она буде радила.

"Тај принцип треба да примењујемо. Понекад се стиче утисак као да влада принцип квазиколонијалног, а ја мислим да треба да влада принцип да грађани бирају", рекао је Милатовић, и подсетио да двотрећинска већина представља услов да дође до реформе правосуђа.

Истакао је да нова влада треба да буде инклузивна.

"Ко је добродошао у црногорску владу, рекли су грађани на изборима 11. јуна. Црна Гора треба да води спољну политику убрзаног европског пута, кредибилнијег чланства у НАТО и јачања односа са суседима", рекао је Милатовић.

Милатовић је казао да је током самита Европске политичке заједнице у Шпанији имао прилику да сретне важне европске лидере и пренесе битне поруке, као и да се тамо састао са председником Србије Александром Вучићем и да су разговарали о јачању односа две земље.

"Проширење ЕУ је за нас приоритет број један. Преносим поруку, добру поруку да би Црна Гора морала да постане наредна чланица ЕУ. Један од разлога је да је најлакше и примити у ЕУ, већ користи ЕУ, ускладила се са спољном и безбедносном политиком, извела је мирну смену власти, ради на побољшању животног стандарда грађана и нема крупна отворена питања са суседима. Био сам на самиту човек који доноси добре вести", рекао је Милатовић.

Истакао је да је по трећи пут имао прилику да се сусретне са француским председником Емануелом Макроном, који је иницијатор Европске политичке заједнице, и оценио да би "улазак Црне Горе као 28. чланице ЕУ била би прича која је важнија од саме Црне Горе''.

"То би била сјајна порука другима у региону, али и Украјини и Молдавији. Била је изгубљена политичка димензија овог процеса. Након руске агресије, мислим да су у ЕУ разумели да треба вратити политичку димензију", рекао је Милатовић.

Он је нагласио да је важно наћи консезнус у парламенту и именовати челнике правосуђа, јер би у децембру на Међувладиној конференцији Црна Гора могла да почне да затвара поглавља, као и да би било могуће да наредне године, затвара и сложенија поглавља, попут оног о државној помоћи и конкуренцији.

Милатовић је рекао и да се састао са шефом америчке дипломатије Ентонијем Блинкеном.

"Сагласили смо се да Црна Гора треба да постане највећи стратешки партнер САД на овом делу Балкана", рекао је Милатовић.

image