Србија и Балкан

Црна Гора између Ескобара и нових избора: Да ли је Абазовић ипак "дочекао" Спајића?

Иако је мандатар 44. Владе Црне Горе још у изборној ноћи рекао да неће са ГП УРА да формира власт, то се изгледа променило
Црна Гора између Ескобара и нових избора: Да ли је Абазовић ипак "дочекао" Спајића?www.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Тачно два месеца од како је Милојко Спајић добио мандат за састав нове црногорске владе и месец дана до истека рока да тај посао обави, а од нове црногорске владе нема још ни трага ни гласа.

После 60 дана преговора, обећања, лажних писама, савета западних амбасада у Подгорици, бомбастичних изјава да има већину и то од чак 44 посланика и да влада само што није, процес је - све су прилике - поново на самом почетку, а црногорска јавност све уверенија да је мандатар улудо потрошио два месеца и сам себе довео у пат позицију.

Тридесет и три дана до истека рока који по црногорском закону има, Спајић је у петак увече, преносе црногорски медији, добио овлашћење посланичког клуба Покрета Европа сад да размотри нове опције у формирању владе.

Одлука посланичког клуба стигла је пошто су, у међувремену Демократе Алексе Бечића дефинитивно саопштиле да неће подржати Спајићеву већину ако пресудан глас за формирање владе стигне од посланика Демократске уније Албанца Мехмета Зенке који је на изборима био на листи Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића.

Подгорички портал "Борба" изводи рачуницу да је сада већ јасно и извесно да без директне или индиректне помоћи ДПС-а Милојко Спајић не може да састави 44. владу.

Овај портал подсећа да Спајић, осим на троје посланика са своје листе, због Зенковог гласа не може да рачуна на 7 посланика Демократа.

То значи да Спајић на данашњи дан има иза себе 21 посланика са своје листе и 11 посланика мањина, ако рачунамо и Зенку. Зато је ПЕС одлучио да промени приступ и сада не искључују могућност преговора са ЗБЦГ и ГП УРА.

Спајић преговоре враћа на почетак

Најновији обрт у процесу формирања извршне власти представља недвосмислен крах преговарачке стратегије мандатара, која је подразумевала грубо кршење изборне воље грађана, оцењује политички аналитичар из Подгорице Бошко Вукићевић за РТ Балкан.

"Због извесног недостатка подршке у парламенту за његов пројекат специфичне владе, који би искључивао суштинске победнике над Ђукановићевом диктатуром, док би укључивао дугогодишње сателите пораженог режима - Спајић је принуђен да преговоре врати на почетак, те да преговара са коалицијом ЗБЦГ и покретом УРА око учешћа у власти", појашњава наш саговорник.

Према Вукићевићу, такав развој догађаја представља јасну победу слободних грађана који су се на све могуће начине успротивили пројекту издаје изборне воље, и чије је деловање довело до тога да су се и у оквиру изборне листе ПЕС -а многи супротставили погубној стратегији мандатара.

"У том смислу, опет се појавила могућност формирања владе која би суштински укључивала све оне који су на последњим изборима, као и на оним историјским из августа 2020. године, поразили вишедеценијску аутократију. Настанак такве извршне власти би, ако ништа друго, макар поштовао нека од елементарних демократских правила, док би она својим радом тек требало да се докаже у очима јавности и евентуално завреди поштовање", сматра Вукићевић.

Према његовим речима, међутим, постоје одређене индиције да млади мандатар, и поред краха своје преговарачке стратегије, ипак не намерава да поштује изборну вољу.

"Према тим тумачењима, најављени преговори са ЗБЦГ би представљали само димну завесу, док је стварна намера прављења неке врсте мањинске владе уз спољну подршку криминогеног и пораженог ДПС-а. Такав сценарио (у који треба уклопити и најављену посету Ескобара Црној Гори наредних дана) значио би финално прихватање наредби које долазе од стране неких западних центара, али и могуће слеђење персоналних пројеката које би одређени чиниоци имали у оквиру нове власти", каже Вукићевић.

Наш саговорник закључује да би формирање мањинске владе с гласовима ДПС -а представљало још већу издају народне воље од првобитне и непобитно би довело до жестоких реакција јавности, већих протеста и друштвене кризе.

"Но, требало би сачекати како би се видело да ли ће се остварити један од два наведена сценарија, или ће се пак ићи на превремене изборе", каже Вукићевић.

У првим реакцијама црногорске јавности да ће мандатар поново за сто са ЗБЦГ и извесно и са ГП УРА, многи нису заборавили да је Спајић, још у изборној ноћи, одмах пошто је постало јасно да ће добити мандат за састав владе, ултимативно изјавио да ће подршку за нову владу тражити од свих, осим од Грађанског покрета УРА и ДПС-а.

Посланица ЗБЦГ Симонида Кордић за РТЦГ изјавила је да је понуда мандатара Милојка Спајића коју је дао овој коалицији везано за формирање владе и даље прихватљива и да ЗБЦГ у даљим преговорима неће тражити додатне ресоре нити постављати додатне услове.

Са друге стране, председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић данас је рекао да ГП УРА још није добио званичан позив од ПЕС-а.

"Нисмо добијали никакав званични позив нити на њему инсистирамо. Ако буде било неког позива ту смо. Ми увек за дијалог, то је ствар политичке културе, Наша позиција је врло јасна", рекао је Абазовић.

Реалнија опција нови избори?

Политиколог Владимир Павићевић за РТ Балкан каже да је Спајић, како сада ствари стоје, готово без шанси да формира владу.

"Он улази у цајтнот и сада се у Црној Гори више говори о томе да ли је реалније да се иде на нове изборе или да Спајић врати мандат па да Јаков предложи новог мандатара. Најизгледнија опција су нови избори почетком идуће године. Уколико се то деси, после избора ћемо имати потпуно нову ситуацију и драстични пад утицаја Покрета Европа сад у црногорској политици", сматра Павићевић.

"Чињеница да ће избори највише да наштете Европи сад требало би функционерима тог покрета да сигнализирају да су компромиси о влади са другим тридесетоавгустовцима најбоља ствар управо за Европу сад. Али, ево да видимо, све ће да се расплете у наредних десетак дана", речи су Павићевића.

У међувремену, РТЦГ преноси и сазнање појединих медија како је Спајић на састанку посланичког клуба ПЕС-а у петак први пут поменуо могућност да његов мањински кабинет подрже Демократска партија социјалиста и посланици суверенистичких странака.

"Борба" са друге стране преноси да ће недеља пред нама показати да ли Спајић стварно жели јаку и стабилну владу са победницима избора од 30. августа 2020. или жели да прави владу по мери тајкуна.

Док Спајићу време цури између прстију као песак са улцињске плаже, и док се чека нова посета Габријела Ескобара, овде се још пажљивије ишчитавају, нарочито између редова последње поруке, савети, очекивања и препоруке специјалног америчког изасланика за Западни Балкан.

А оне су да он очекује формирање проевропске, реформске владе посвећене чланству у НАТО и борби против корупције коју би требало да чине странке које имају исти фокус. Данима се у Подгорици дешифрује и порука Ескобара да "није тачно да Сједињене Државе желе да искључе Србе из нове владе".

"Нема скривених порука. Рећи ћу да је дезинформација да САД желе да искључе Србе из владе, заправо све партије које тренутно воде преговоре су у добрим односима са Србијом", анализирају се и даље Ескобарове речи као и порука да САД желе да Црна Гора има добре односе са Србијом, и посебно његово питање какве су намере партија које су рекле да ће повући признање Косова, које доводе у питање НАТО чланство, противе се санкцијама Русији и многе друге ствари које су понављали до последњих избора?

"Ако кажу да су проевропске и посвећене НАТО, зашто то нису говорили током избора? То је оно што нас брине и узнемирава у вези са про-руским партијама у Црној Гори", рекао је још Ескобар, а Спајићу сад остаје да види шта ће и како ће.

image