Србија и Балкан

Министарка Ђедовић: Енергетски систем спреман за почетак грејне сезоне

У системима даљинског грејања извршене су све неопходне припреме, електричне енергије, угља и гаса има довољно, а актуелни су попусти за све грађане који смање потрошњу струје, додала је министарка рударства и енергетике
Министарка Ђедовић: Енергетски систем спреман за почетак грејне сезоне© FOTO TANJUG/MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ/ bs

У "Електропривреди Србије" завршени су најважнији ремонти производних капацитета, а депоније и акумулације су на високом нивоу. Акумулације су на нивоу 600 гигават-часова, а залихе угља на депонијама термоелектрана премашиле су два милиона тона. Очекујемо да ЕПС енергетске потребе грађана и привреде Србије покрије из своје редовне производње, изјавила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

"Омогућено је и сигурно снабдевање природним гасом за предстојећу грејну сезону, као и резерве овог енергента у складиштима у Банатском Двору и Мађарској. У системима даљинског грејања извршене су све неопходне припреме и ремонти производних и дистрибутивних мрежа и обезбеђене довољне количине енергената за почетак грејне сезоне 2023–2024", истакла је министарка за "Политику".

Такође, подсетила је да ће сви грађани који буду смањили потрошњу за више од пет одсто у односу на исти месец у претходне две године добити умањене рачуне за струју за 20 до 40 процената наредних шест месеци.

Попусти ће важити почев од октобарских рачуна 2023, закључно с рачуном за март 2024. За уштеде енергије од пет до 15 одсто обрачунава се попуст од 20 процената а за потрошњу од 15 до 20 одсто попуст је 25 процената. Највећи попуст од 40 процената имаће домаћинства која потрошњу електричне енергије смање за више од 30 одсто.

Грејна сезона за снабдевање топлотном енергијом због грејања стамбених и пословних простора почиње 15. октобра 2023, а завршава се 15. априла 2024.

image