Србија и Балкан

Нови амбасадор Кине у Београду: Већ волим Србију, Срби су херојски народ

Уочи трећег Форума "Појас и пут" нови амбасадор Ли Минг каже да очекује добре вести о слободној трговини са Форума "Појас и пут"
Нови амбасадор Кине у Београду: Већ волим Србију, Срби су херојски народ© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Новоименовани амбасадор Кине у Београду Ли Минг изјавио је да ће на предстојећем Форуму "Појас и пут" 17. и 18. октобра у Кини присуствовати представници више од 130 земаља и бројних међународних организација који ће разговарати о миру и развоју.

Минг је рекао да очекује учешће председника Србије Александра Вучића на трећем Форуму уочи десетогодишњице истоимене иницијативе.

"Председник Србије Александар Вучић придаје велики значај односима Кине и Србије и сарадњи 'Појас и пут', а присуствовао је и на прва два форума, чиме је кинеско-српске односе подигао на нови ниво. Верујем да ће наше две стране постићи нови консензус и нове резултате у разним областима као што су политика, економија и трговина и култура", рекао је кинески амбасадор.

Он је истакао да верује да односи Србије и Кине, иако је лествица високо подигнута, могу да буду још бољи, а сарадња шира, богатија и иновативнија.

"Верујемо да ће представници различитих земаља, фокусирајући се на теме, остварити више комуникација и продубити сарадњу, како би заједно дали нови допринос развоју глобалне економије", рекао је амбасадор.

Он очекује да ће са форума стићи добре вести, рекао је Ли Минг поводом споразума о слободној трговини за који је председник Вучић рекао да ће драстично подићи и променити билатералне односе Србије и Кине.

Ли Минг је такође подсетио на неке од најзначајнијих резултата претходна два форума и инцијативе "Појас и Пут", као што су споразуми о сарадњи са више од 150 земаља и више од 30 међународних организација, принципи заједничке изградње, консултације и остваривања заједничких интереса...

"А у циљу постизања високог стандарда, унапређења одрживости и стварања добробити за људски живот", навео је амбасадор и додао да је Иницијатива "Појас и пут" израсла у међународно јавно добро и платформу за међународну сарадњу.

Трговинска размена Кине и земаља окупљених око иницијативе 'Појас и пут' достигла је кумулативно 19,1 билион америчких долара, уз годишњу стопу раста од 6,4 одсто.

"Кумулативни износ двосмерних инвестиција порастао је на 380 милијарди америчких долара, од чега 240 милијарди чине СДИ из Кине у друге земље. Захваљујући тој сарадњи, отворено је 420 хиљада нових радних места и скоро 40 милиона људи је извучено из сиромаштва", навео је он.

Када су односи између Кине и Србије у питању, каже да постоји истинско челично пријатељство, а да су наши народи прави пријатељи и партнери.

"Верујем да су наши пријатељски односи засновани на три стуба. Први је стратешко вођство између двојице шефова држава, који представља најважнију снагу која нас покреће напред. Други је дубок темељ за економску и трговинску сарадњу. Бројни пројекти које су кинеске компаније реализовале у Србији не само да су донеле опипљиве користи нашим народима, већ су постале узор за равноправан међусобни третман и заједничку победу у међудржавним односима. Трећи је културна размена", рекао је амбасадор.

На питање да ли је за ових, нешто више од 10 дана од када је након што је завршио дужности на Соломонским острвима стигао у Београд, могао да стекне утисак о Србији, одговара позитивно и додаје да су му у томе колеге помогле.

"Први пут сам у Србији и већ волим ову прелепу земљу и град Београд. Србија је херојска земља, Београд је херојски град, а српски народ херојски народ", рекао је амбасадор и додао да је тај херојски дух, сличан ономе који има кинески народ осетио пре много година из филмова и књижевних дела.

Он је додао да га радује што је приметан нови напредак у изучавању кинеског и српског језика у обе земље.

image