Србија и Балкан

Министар одбране захтева да БиХ за оружане снаге даје више од Русије: Од кога ће да се брани?

Министар одбране у тој земљи тражи да се у буџету издвоји 922 милиона евра за његов ресор - чак четири пута више него до сада
Министар одбране захтева да БиХ за оружане снаге даје више од Русије: Од кога ће да се брани?www.globallookpress.com © GTW/http://imagebroker.com/#/search/

Mодернизација Оружаних снага БиХ дугогодишња је жеља бошњачких политичара, а тамошњи министар одбране Зукан Хелез, задивљен виђеним на сајму наоружања у Лондону, затражио је у буџету за наредну годину ни мање ни више, него близу милијарду и 800 милиона марака (922 милиона евра).

Министар финансија и трезора у Савету министара ове Хелезове амбиције оцењује као "бахатост", изостанак осећаја за реалност и "финансијски сулуд буџетски захтев".

Хелезов захтев је, како пише РТРС, већи од збира свих 75 корисника заједничког буџета, јер он тражи четири пута више од 392 милиона марака, колико се тренутно издваја за Министарство одбране. Тражених милијарду и 800 милиона марака уједно је и четири одсто БДП БиХ.

Поређења ради, Јапан на војску троши један одсто, Немачка 1,3, Кина 1,6 а Француска 1,9 одсто националног друштвеног производа.

"То је више веровали или не и од Русије, која сада проводи специјалну операцију у Украјини и неко очекује од мене да разговарам о томе. Ја вам сада кажем, никад нећу предложити буџет у чијем предлогу да ово буду приоритети", додао је Амиџић.

Тотална милитаризација БиХ, по рачуници Зукана Хелеза, подразумева модернизацију пешадијског наоружања и набавку лаких оклопних возила. Посебно, како РТРС наводи, брине жеља да се купе самоходне хаубице од 155 милиметара. Нови хеликоптери би пореске обвезнике коштали близу 256 милиона евра. Нешто мање, модернизација средстава за нуклеарно-билошку и хемијску одбрану.

Од кога? Од Србије или Хрватске и Црне Горе, које су у НАТО-у, пита се РТРС.

"Не долази у обзир до повећања буџета Министарства одбране и ОС БиХ. Ми сматрамо да овој земљи нису потребне никакве јаке нити снажне ОС, јер ова земља нема с ким да ратује нити треба с било ким да ратује. Зукан Хелез је неко ко покушава да у једној малој земљи која нема војску да глуми неког великог војника и политичара, нити је велики војник нит политичар, нити га било ко озбиљно доживљава", каже заменик председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедност ПС БиХ Радован Ковачевић.

Но, након разговора са британским министром одбране, Зукан Хелез је још из Лондона поручио да Оружане снаге не смеју заостајати за комшијским војскама да би одбраниле територијални интегритет БиХ. Индиректно је поручио од кога је угрожен.

"Апсолутно не видим потребу да МО односно БиХ додатно наоружава, зато што ми градимо добре суседске односе. БиХ нико не прети. Недавно је и командант ЕУФОР-а потврдио да је у БиХ безбедносна ситуација стабилна и да трба да се окренемо стварању добрих односа и на истоку и на западу, а никако да се наоружавамо", истакао је Александар Гогановић, заменик министара одбране у Савету министара.

Буџет институција БиХ за текућу годину износи 1,3 милијарде, а укупан захтев свих буџетских корисника за 2024, у чему предњачи Министарство одбране са 1,8, износи невероватних 2,8 милијарди марака.

РТРС то указује као нереално и неразумно, јер БиХ недостаје 37 милиона да би трошкове у наредној години затворила на нивоу 2023.

image