Србија и Балкан

Милановић: Објавићемо Борељево писмо Хрватској

Хрватски председник је најавио да ће објавити "безобразно и скандалозно" писмо шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, истакавши да је Хрватска "лузер" јер је Европа види као "13. прасе"
Милановић: Објавићемо Борељево писмо Хрватској© ФОТО ТАЊУГ/ ФОТО ХИНА/ АДМИР БУЉУБАШИЋ

Хрватски председник Зоран Милановић говорио је o куповини наоружања за потребе Оружаних снага, најавивши да ће објавити увредљиво писмо шефа европске дипломатије Жозепа Бореља.

Милановић је истакао да је Хрватска "лузер" јер је, према његовим речима, Европска унија третира нас као "13. прасе", преноси Танјуг.

О куповини наоружања, казао је, одлучује онај код кога је благајна. 

Хрватски председник је додао да је упозорио премијера Андреја Пленковића прошле године, а да он, како је рекао, није ни трепнуо, нити му је узвратио.

"Ни писмом, ни разгледницом", рекао је Милановић.

Он је окривио председника хрватске владе Андреја Пленковића за стање у војсци, док је министра одбране Мариа Баножића назвао "слугом премијера", који ни о чему не одлучује.

Милановић је присуствовао свечаној академији поводом 30. годишњице оснивања 7. гардијске бригаде "Пума", где је нагласио да Оружаним снагама Хрватске недостаје пуно тога.

"Муниција, оклопи, гранате, ракете... Празно", рекао је Милановић и додао да ће бити тешко надокнадити "штету", све док траје специјална војна операција у Украјини.

Милановић је подсетио да је министар одбране у његовој влади Анте Котромановић имао идеју да се 1995. године "иде на Београд, али говоримо о 1995. години", рекао је.

Хрватски председник је додао да је тих година Котромановић набавио панцир хаубице, потписао уговор за бродове, да је дошло чак 200 америчких камиона.

"Он је мађионичар", рекао је своје мишљење о Котромановићу. 

Коментаришући последње изјаве министра спољних и европских послова Гордана Грлића Радмана, у контексту мисије "Алтеа" у БиХ, Милановић се осврнуо на спорно писмо шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, назвавши шефа хрватске дипломатије "неписменим безвезњаком".

"Неписмени безвезњак као што је Радман то не може да схвати. То је лаж. То је дрска сељачка одбијеница Хрватској", рекао је Милановић.

Истакао је да ће спорно писмо Жозепа Бореља које је упућено Радману бити објављено.

"Грлић Радман је лажов и потказивач. Ти људи живе од тога да своје комплексе лече кроз лажи. Тако се држава води у вазалству. Немаш спољну политику, мољакаш, а онда те овај безобразно одбије и ти кажеш да није увредљиво", рекао је Милановић.

"Причамо да смо успешни, не, ми смо лузери!", закључио је хрватски председник.

image