Србија и Балкан

Хрватски посланик: Да обучавамо Украјинце? То је билдовање Пленковићевих мишића у ЕУ

Посланик Маријан Павличек је поручио да иницијатива о обуци украјинских војника у Хрватској представља "цртање мете на челу" и да ова земља тако постаје "оправдана мета Русије"
Хрватски посланик: Да обучавамо Украјинце? То је билдовање Пленковићевих мишића у ЕУwww.globallookpress.com © Ashley Chan/Keystone Press Agency

Изјаловиле су се наде хрватског министра одбране Марија Баножића да у Сабору постоји двотрећинска већина за одлуку о обуци украјинских војника у Хрватској, као и да ће његов захтев "проћи" и упркос одбијању председника Зорана Милановића да се о томе изјасни.

Јер посланици ипак нису могли да постигну консензус око овог питања, а уз то,уопште нису делили ни министров ентузијазам о оправданости ове иницијативе.

Арсен Баук, посланик СДП-а је, како преноси Танјуг, запретио чак и кривичном пријавом коју ће, ако такав захтев дође у парламент "морати да поднесе против некога због подривања уставног поретка".

"Та одлука не може доћи у Сабор, јер за то Сабор није надлежан", нагласио је он.

Баук је појаснио и да Устав ове земље јасно и недвосмислено прописује да је за слање хрватских војника на вежбу и обуку, као и за долазак војника других држава на вежбу и обуку у Хрватску, надлежна влада и то уз сагласност председника.

Зато, како је поручио- нека се о томе договоре премијер Андреј Пленковић и председник Милановић.

Посланик Социјалдемократа Франко Видовић подсетио је да су министри спољних послова и одбране отишли у Брисел а да о томе Милановића нису консултовали. А баш је Милановић, како он тврди, тај који би са владом требало да учествује у креирању спољне и одбрамбене политике.

Због тога је, каже, црвено светло које је председнник показао захтеву министра одбране- потпуно утемељено.

За представника Хрватских суверениста Маријана Павличека иницијатива о обуци украјинских војника у Хрватској представља "дословно цртање мете на челу".

Тако се додао је, угрожава сигурност хрватског народа, јер онда, како наглашава, Хрватска постаје "оправдана мета Русије" јер би имала војску која је у оружаном сукобу.

Посланик из редова странке "Мост" Никола Грмоја упозорава да се још увек и не зна ради ли се ту о обуци пиротехничара, техничког особља или о неком другом.

"Ако би све земље Европске уније и НАТО савеза ишле у том смеру, наравно да бисмо онда и ми то подржали. Али ако је Хрватска ту једина уз тек неколико других земаља, то онда нема никаквог смисла. То је онда само билдовање Пленковићевих мишића унутар структура Европске уније. На то сигурно нећемо пристати", истиче Грмоја.

image