Србија и Балкан

Писмо Епархије рашко-призренске ЕУ, ОЕБС-у, Еулексу и Квинти због депортације игумана Фотија

Iгуман који је на тој дужности већ 13 година, и поред поштовања правне процедуре продужавања боравка на Kосову у циљу добијања косовских докумената, депортован
Писмо Епархије рашко-призренске ЕУ, ОЕБС-у, Еулексу и Квинти због депортације игумана Фотија© РТ Балкан

Епархија рашко-призренска упутила је писма шефовима Kанцеларије Европске уније и мисија Еулекс и ОЕБС, као и амбасадорима земаља Kвинте у циљу заштите игумана манастира Девине воде, протосинђела Фотија који је депортован у Северну Македонију након 13 година боравка на Kосову, преноси данас поподне портал "Kосово онлајн" незванична сазнања из седишта Епархије.

У писму је наведено да је игуман који је на тој дужности већ 13 година, и поред поштовања правне процедуре продужавања боравка на Kосову у циљу добијања косовских докумената, депортован.

Епархија ће, преноси овај портал, свим надлежним правним органима упутити жалбе због дискриминације, кршења Закона о верским слободама, кршења Закона о употреби језика у току поступка пријема документације и депортације и недавања било каквог образложења одлуке о одбијању захтева за продужење боравка, нити одлуке о поништењу претходне одлуке о дозволи боравка и одлуке о принудном удаљавању.

Eпархија рашко-призренска пре три дана саопштила је да је протосинђел Фотије, вишегодишњи игуман манастира Девина вода недалеко од Звечана 20. октобра по хитној процедури депортован са Косова и Метохије без икаквог образложења.

Верски аналитичар Јован Јањић данас је за "Косово онлајн" изјавио да  "депортација игумана Фотија изгледа као појединачни случај, али има општи карактер, јер је то порука целој СПЦ на Kосову, али истовремено и српском народу".

"Они не знају ништа ново, ништа конструктивно да спроведу, напротив они знају само да следе деструкцију и оно што неки најгоре у савременом свету раде, да спроводе насиље. Ту матрицу су преузели од бившег црногорског председника Мила Ђукановића који је прогањао оне свештенике који тобоже нису држављани Црне Горе, нису рођени ту и то су и они преузели. Kоме је игуман Фотије сметао, уредно је имао сва документа и кренуо да продужи боравак са свим документима након 13 година, а они су га одмах депортовали. То је очигледан чин насиља са јасном поруком упућеном на више адреса", рекао је Јањић.

Према његовим речима, "да је иоле правде и морала у савременом свету који, како каже цитирајући Библију, 'сав у злу лежи', морале би да реагују разне међународне организације, пре свега оне које имају своје представнике на Kосову".

"Овим се угрожава једно од основних људских права - право на слободу вере, слобода вероисповести, а то је једно од загарантованих права и Повељом о људским правима. На овај чин требало би да реагују сви којима је то посао, а сваки човек је дужан да се залаже за поштовања права јер ако ви протерујете свештенике, монахе, у овом случају настојатеља једног манастира, ви у ствари идете против верника који припадају тој цркви, који иду за тим свештенством и који долазе у тај манастир", рекао је Јањић.

image