Србија и Балкан

Бањалука: Протест због закона о "страним агентима"

НВО сектору смета такозвани закон о "страним агентима"
Бањалука: Протест због закона о "страним агентима"www.globallookpress.com © Tom Barlow-Brown/Keystone Press Agency

Представници невладиних организација и мањи број грађана окупио се на централном Тргу Крајине у Бањалуци у знак протеста против Нацрта закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација (познатији као закон о страним агентима), који је Скупштина Републике Српске усвојила крајем септембра.

Нацрт закона предвиђа, између осталог, посебни надзор невладиних организација које се финансирају из иностранства, забрану политичких активности, потребу за додатном регистрацијом и слањем финансијских извештаја. Уз то, министар правде може да предложи забрану њиховог рада, наводи Радио Слободна Европа.

Нацрт се нашао на удару критика Делегације Европске уније у БиХ, амбасаде САД, као и невладиних организација, које тврде да је циљ закона да сузбије другачије мишљење, грађански активизам и слобода изражавања.

Представници НВО сектора тврде да је закон наводно сличнији руском, него америчком, који је био узор и да, наводно, није у складу са Европском конвенцијом о људским правима и слободама, Уставом и законима у РС.

Законодавна процедура у РС предвиђа усвајање законског нацрта у парламенту, након чега, ако ово законодавно тело тако одлучи, креће јавна расправа. Следећи корак је усвајање закона у форми предлога, такође у парламенту. Закон потом иде на потпис председнику, након чега следи објављивање у Службеном гласнику РС, чиме би закон ступио на снагу.

image
VV inauguration
banner