Србија и Балкан

Изабрана 44. Влада Црна Горе, "наша визија је Црна Гора као Швајцарска Балкана и Сингапур Европе"

Са 46 гласова за, 19 против и 1 уздржаним, Милојко Спајић изабран је за премијера Црне Горе. Бурна и жучна расправа у Скупштини Црне Горе трајала је читаве ноћи. 
Изабрана 44. Влада Црна Горе, "наша визија је Црна Гора као Швајцарска Балкана и Сингапур Европе"© Зоран Шапоњић

Скупштина ЦГ је јутрос изабрала 44. Владу Црне Горе. За избор нове Владе гласало је 46 посланика, против је било 19, један уздржан.

Новоизабрани председник Владе Црне Горе Милојко Спајић изјавио је одмах по избору да га прва обавеза чека за око сат времена, када ће бити обављена примопредаја дужности са претходним председником владе Дританом Абазовићем. 

У 10 сати Спајића чека састанак са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, а у 13 часова прва седница владе, на којој ће прва и главна одлука бити она о одлагању пописа за 30. новембар. 

На питање новинара какав ће утицај Београд имати на рад нове владе, Спајић је кратко одговорио - нула. 

На питање каква је била улога Београда у формирању владе, такође је одговорио - нула. 

Расправа трајала целу ноћ: "Само Задруга и Скупштина"

Читаве ноћи, до раних јутарњих сати трајала је у Скупштини Црне Горе расправа о новој влади, бурна и на моменте жучна.

Никола Зиројевић, посланик Социјалдемократа у једном тренутку је, око пет ујутру констатовао да на Јутјуб каналу Скупштину у том тренутку гледа само око 1.500 грађана и да се "у ово доба гледају само Задруга и Скупштина". У исто време Дрита Лола, посланица ДПС констатовала је да је Црна Гора "и званично у чељустима великосрпског национализма".

Посланик ДПС-а Јевто Ераковић, око четири ујутру изнео је уверење да "склепана влада" не може дуго трајати. Ераковић је рекао да је програм "Европа сад 2" као НЛО (неидентификовани летећи објекат).

После више сати расправе, вршилац дужности председника Демократске партије социјалиста Данијел Живковић рекао је да се не ради "ни о каквој опструкцији, већ о коментарима на оно што је Спајић изложио, а седница може да се одложи за сутра".

Седница ипак није одложена већ је нешто касније дубоко ушла у нови дан.

Посланик ДПС-а Никола Ракочевић, оценио је да је заказивање седнице после поноћи опструкција и да је бесмислено говорити у четири ујутру.

Посланик ГП УРА Филип Аџић, констатовао је да Спајић није писао експозе, и да не планира да га спроводи.

"Зна он ко су људи из његовог окружења који су кључни у овом процесу. Жао ми је што је Спајић пропустио прилику да формирамо стабилну владу, ослобођену оних који имају одређених репова из прошлости и оних који својом идеологијом не припадају ту...", рекао је Аџић.

Владимир Добричанин из Уједињене Црне Горе констатовао је у једном тренутку да "овде читав дан слуша о четницима и пратизанима, овима се овде привиђају четници".

"Овај овде прича шта је било 1943. Ако наставимо овако, ја ћу да причам о некој бајци. Спречите ове неокомунистичке изливе, ајде да се сконцентришемо на избор владе", рекао је Добричанин.

Кандидат за министра спољних послова Филип Ивановић (ПЕС), рекао је да ДПС опструира избор владе.

"Ми можемо остати овде до кад год хоћете, јер ми бирамо владу", рекао је Ивановић.

На самом почетку седнице, негде иза поноћи говорио је одлазећи премијер владе у техничком мандату Дритан Абазовић који је рекао да је његова влада остварила одличне резултате.

На говор Абазовића реаговао је посланик Покрета Европа сад Андреј Миловић речима:"Ево како звучи нервозни човек који одлази са позиције".

"Сад је мало гласан, види држављане из Њемачке, БиХ, чини се само да себе није видео. Обећавао је руку правде, а добили смо рупу правде. Човек који се хвали резултатима у сектору безбедности, није могао да види да се месец и по дана копа рупа у Вишем суду. Умало та рупа није стигла до његовог кабинета. Све успехе постигнуте у Црној Гори постигли су они који су надлежни за то, а не Дритан Абазовић. Следи интересантан период за Абазовића јер има ту неких азила и датих милиона, ризорта са процентима власништва, трајектима који коштају 80 милиона плаћени 570 милиона, неких експоа и гласања ", рекао је Миловић.

Он је Абазовићу поручио да би требало да буде срећан ако остане посланик.

"Има ту интересантних ствари. А ваша јавна суђења народ је потпуно оголио. Видећемо ко ће бити посланик а ко министар, ко ће бити на слободи, а ко ђе треба. Видећемо и аферу До Квон, ко је шта радио. У 44. влади нико неће хапсити. Јер нема ту надлежност. Нећемо ми узимати надлежност ни тужилаца ни судија. Ви сте г. Абазовићу опасан човек, јер сте спремни на све. Ви сте због функције премијера били спремни да наместите хапшење само да бисте срушили рејтинг ПЕС-у, да бисте остали премијер", рекао је Миловић.

У првом делу говора Дритан Абазовић је, иначе, рекао да је све што је Спајић навео "једна велика превара".

Абазовић је рекао и да је Спајић дужан да грађанима обезбеди просечну зараду од хиљаду еура већ у јануару ове године.

Мандатар Милојко Спајић рекао је након Абазовићевог излагања да је то "наставак путујућег циркуса званог 43. Влада".

"Толико сте неистина изнели. Најлакше су бројчане. Оставили сте 200 милиона. Одакле вам то? Седамдесет милиона је дошло од хеџинга. Да тада то нисте повукли, не бисте имали да исплатите зараде у јуну. Шездесет милиона сте повукли од економског држављанства. Мислите да је то нека наука? То је смешно. То сте приказали као приход. Али тај новац не можете да трошите на потрошњу. То није 200 милиона, премијеру, ви појма о томе немате. Тридесет милиона сте добили од ЕУ, али ни то не може да се користи у потрошњи. Ви нисте урадили ништа по питању фискалне консолидације. Мораћемо да урадимо технички ребаланс", рекао је Спајић.

Иначе, Абазовић је који се у сали Скупштине први пут појавио иза поноћи честитао новом руководству Скупштине избор на функције.

"Господине Мандићу, драго ми је што сте дошли до места председника парламента и што се прешао један пут од неких, да ме не схватите погрешно, жеља да се 'запали' државни парламент до тога да се он данас чува", рекао је Абазовић.

Посланик ДПС-а Андрија Николић, рекао да је "слика и прилика" Спајићевих европских вредности "ситуирана у фотељи шефа парламента".

"Пристали сте да Мандић и екс Демократски фронт (ДФ) с партнерима у владајућој већини буду цензура вашој влади. Ви сте у власт увели продужену руку великосрпског национализма. Четничку идеологију сте претворили у државну. Богато сте планирали партиципацију ДФ-а у реконструкцији владе", навео је.

Посланик Социјалдемократа Борис Мугоша тражио је од Спајића да прочита цели експозе, пошто је Спајић на почетку седнице од експозеа прочитао пред посланицима само имена кандидата за министре и пар општих циљева.

"Грађани желе да чују живу реч", рекао је Мугоша.

Посланик ДПС Данијел Живковић је питао је ли у реду да мандатар прочита само састав владе без онога што планира да уради.

"Или желите да се шалите с нама, добићете опструкцију и нећете изгласати владу. Начин на који се понашате вређа не само Скупштину, него и грађане који су поверење дали опозиционим партијама. Бирати Владу у 23.30 баца озбиљну сенку на овај процес. Начин на који ово радите је непримерен. Можете се смејати и понашати како хоћете, али не докле хоћете. Овакво понашање заслужује да не одржите ову скупштину вечерас", рекао је Живковић.

Пре тога, Спајић је у кратком обраћању посланицима рекао да се "на ванредним парламентарним изборима одржаним у јуну ове године, Црна Гора јасно определила да жели одговорне политичаре и државнике, којима ће на првом месту бити опоравак и просперитет нашег друштва и који ће посвећено радити на економским реформама, побољшању животног стандарда сваког појединца, владавини права и што скоријем приступању Црне Горе ЕУ".

"Наша визија је Црна Гора као Швајцарска Балкана и Сингапур Европе. Влада, коју вам данас представљам, одраз је разумевања управо тих очекивања од јунских избора", истакао је Спајић.

image