Србија и Балкан

"Слободна Европа" у лову на српске фирме које заобилазе америчке и европске санкције Русији

Србија не крши сопствена правила јер се, иако је кандидат за чланство, није усагласила са одлукама о санкцијама ЕУ
"Слободна Европа" у лову на српске фирме које заобилазе америчке и европске санкције РусијиGetty © Sean Gallup

Српске фирме наводно помажу Русији да заобиђе санкције које су јој наметнуле САД и Европска унија, тврди Радио Слободна Европа.

Тај медиј своје "велико истраживање" почиње причом о компанији "Коминвекс" која је, како они тврде, од почетка сукоба у Украјини до августа 2023. године у Русију извезла робу у вредности од 140 милиона долара.

"Трећина извезених производа, односно роба вредна више од 50 милиона долара, према царинским ознакама су електронске компоненте које се налазе на санкцијама Европске уније јер могу бити коришћене у војној индустрији", наводи РСЕ.

Они наводе да су анализирали "више од 14.000" пошиљки које су у назначеном периоду стигле у Русију, те закључују да су "производи у вредности од најмање 71,1 милион долара испоручени преко српских компанија, иако се ради о роби која је стављена на листу високо ризичних производа и налазе се на санкцијама које су Европска унија и Сједињене Америчке Државе увеле Русији."

РСЕ наводи да у Русију тако долазе најсавременији технолошки производи, попут робе највећих америчких произвођача микроелектронских компјутерских делова као што су "ИНТЕЛ" или "АМД".

"Поједине српске фирме појављују се и као извозници делова за авио-индустрију Русији. Реч је о роби која је од почетка агресије на Украјину под строгим санкцијама", додаје тај медиј.

Подаци РСЕ наводно указују и да је део робе произведене на Западу, преко папира српских фирми, поново извезен у Русију из држава источне Азије.

Због овакве праксе, до Русије може стићи роба чији је увоз онемогућен санкцијама ЕУ и САД. Како наводи РСЕ, преко Србије се у Русију извозе и делови за авионе, пре свега за "Ербас" и "Боинг".

Србија тако не крши сопствена правила јер се, иако је кандидат за чланство, није усагласила са одлукама о санкцијама ЕУ, подсећа Радио Слободна Европа.

Председник Србије Александар Вучић почетком децембра прошле године је изјавио да "преко територије Србије нико не може да заобилази санкције које је ЕУ увела Руској Федерацији. Србија реагује и санкционише такве покушаје".

Вучић је то изјавио након састанка са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем, али није прецизирао какве је контроле држава спровела како би спречила заобилажење санкција.

"Србија није и неће бити платформа за заобилажење санкција које је Европска унија увела против Русије", саопштено је из кабинета премијерке Србије Ане Брнабић 10. маја након посете изасланика за спровођење санкција ЕУ Дејвида О'Саливена.

Вучић је рекао после разговора да Србија "као кредибилан партнер, неће оставити простора да буде коришћена за незаконите радње, које би трећим земљама омогућиле избегавање режима рестриктивних мера ЕУ".

Ипак, реакција државе је изостала и након што су САД 20. јула на листу санкција ставиле српску фирму "МЦИ Трејдинг" из Београда због "технолошке подршке руској инвазији на Украјину".

image