Србија и Балкан

Одушак за родитељски џеп: Повећава се рефундација града за приватне вртиће

Одлуком града Београда ће око 23.500 деце која похађају приватне вртиће у српској престоници бити у истом положају као и малишани у државним установама
Одушак за родитељски џеп: Повећава се рефундација града за приватне вртиће© Sean Gallup/Getty Images

Износ економске цене за боравак деце у објектима дечје заштите у Београду од 1. децембра 2023. године биће повећан, уместо досадашњих 28.140 динара износиће 33.000 динара, које ће Град уплаћивати на текуће рачуне приватних предшколских установа, изјавила је данас Александра Чамагић, секретарка за образовање и дечју заштиту.

"Од 1. септембра ове године у граду Београду је боравак деце у вртићима бесплатан, односно град субвенционише пуну економску цене за боравак деце у објектима дечје заштите. До сада је економска цена износила 28.140 динара а од 1. децембра ове године очекује нас повећање износа економске цене на 33.000 динара", рекла је Чамагић за Танјуг.

Према њеним речима, Град Београд позива све приватне предшколске установе на територији главног града да учествују на јавном позиву и уколико испуњавају услове прописане позивом, са "Градом закључе уговор ради учешћа Града у накнади трошкова боравка деце у приватним предшколским установа износом од 100 посто економске цене".

"Данас у 438 приватних предшколских установа на територији града Београда борави око 23.500 деце. Важно је нагласити да ће по први пут откада Град субвенционише боравак деце у приватним вртићима деца у државним и приватним установама бити у истом положају, односно да више родитељи деце која иду у вртић неће добијати умањене износе рефундације када дете одсуствује из вртића", рекла је Чамагић.

Она је такође рекла да је школица енглеског језика у предшколским установама почела 1. новембра.

"Уколико дете не борави у предшколској установи у данима када се одржава настава енглеског језика, час ће се надокнадити приступом онлајн платформи за учење на којој се налазити целокупан садржај. Приступ онлајн платформи омогућен је овлашћеним корисницима током трајања течаја сваким даном, 24 часа. Онлајн платформа са целокупним садржајем плана и програма учења енглеског језика ће бити доступна и три месеца након завршеног курса", објаснила је Чамагић.

Услуга школице енглеског језика је организована настава енглеској језика у предшколским установама на територији града Београда, за припремно-предшколске васпитне групе у циљу усвајања нових знања страног језика.

"Настава ће се одвијати у радној 2023/2024 години према терминима који се одреде у складу са планом рада предшколских установа, континуирано у трајању од четири месеца, радним данима, два пута недељно", рекла је Чамагић.

Након завршеног предвиђеног фонда часова деца ће имати могућности добијања сертификата о нивоу стеченог знања за њихов узраст.

"Град Београд и Секретаријат за образовање и дечју заштиту финансирају овај пројекат за око 16.500 деце у припремно-предшколским васпитним групама. Жеља Града је била да породицама помогне и финансира неку од додатних активности за децу, а баш са учењем страног језика деца су у највећем броју почињала у овом периоду и родитељи су за ту намену издвајали значајна средства од сада ће то за њих радити Град", рекла је Чамагић.

image