Србија и Балкан

Град Београд: Почиње трка за упис деце у вртиће

Овогодишњи конкурс расписан за више од 14.000 београдских малишана у 318 вртића на територији главног града
Град Београд: Почиње трка за упис деце у вртићеwww.globallookpress.com © Sebastian Kahnert/dpa

Широм Србије почела је пријава за упис деце у предшколске установе, у појединим градовима конкурс за вртиће је већ завршен, а у престоници почиње данас.

Према информација из Града Београда, родитељи пријаве могу да поднесу електронским путем на Порталу еУправа до 12. маја.

Предшколске установе прикупљају потребну документацију по службеној дужности, те доношење исте у писаној форми није потребно.

"Родитељи нису у обавези да прикупе ниједан документ у папирној форми, већ целу процедуру могу да обаве електронски, путем услуге еВртић", рекла је за Танјуг Биљана Марић, помоћник директора Канцеларије за ИТ и еУправу.

Према њеним речима, услуга еВртић је намењена родитељима који су држављани Србије, а поједине предшколске установе пружају ову услугу и у случају да је један од родитеља страни држављанин.

"За децу самохраних родитеља, децу жртава насиља у породици, децу са сметњама у психофизичком развоју или децу из породица које користе неки облик социјалне заштите, предшколска установа је у могућности да прихвати пријаву електронским путем, али је потребно је да родитељи поднесу релевантну документацију којом доказује наведени статус лично у предшколску установу", рекла је Марић.

Најавила је да ће прелиминарне листе бити објављене 5. јуна.

"Родитељи ће се о резултатима конкурса информисати у предшколским установама за које су аплицирали на Порталу еУправе. До 14. јуна је подношење жалби, а коначне ранг листе за Град Београд се очекују 24. јуна", рекла је Марић.

Конкурс за упис деце у предшколске установе, не рачунајући Град Београд, све до данас отворен је у 91 предшколској установи, од чега је пет установа конкурс већ затворен, а укупно је поднету око 13.800 захтева путем Портала. Осим за Београд, данас конкурс креће и за Брус и Пожегу”, рекла је Марић.

Секретар за образовање и дечју заштиту Ненад Радић истакао је да је овогодишњи конкурс расписан за више од 14.000 београдских малишана у 318 вртића на територији главног града.

Деца која остану испод црте за упис у државне вртиће имаће две могућности, да на листи чекања сачекају да се ослободи неко упражњено место или да се, уз чувену одбијеницу, упишу у неки приватни вртић у којем Град Београд рефундира родитељима трошкове.

Сваке године неколико хиљада београдске деце не успе да се упише у државне објекте за које су конкурисали.

Само прошле године за 13.955 слободних места, пријавило се 21.909 деце, али се испоставило да је било дуплих пријава за различите општине па је на крају валидан број износио 17.806 захтева.

image