Србија и Балкан

"Цена минус за 3 +": Шта све Србија мора да уради да би помогла вишечланим породицама

Чачански покрет за децу "Три Плус", који издаје јединствене картице за попуст, бори се за спровођење 15 мера које би олакшале живот великим породицама, а неке од њих су већ заживеле у Русији
"Цена минус за 3 +": Шта све Србија мора да уради да би помогла вишечланим породицамаGetty © Christopher Furlong

Руска Федерација донела је закон према коме породице са троје и више деце добијају одређене олакшице попут умањеног пореза на имовину, а председник Владимир Путин омогућио је овим мајкама да раније одлазе у пензију. Сличне амбиције у борби против беле куге постоје у Србији, али жеље су једно, а реалност друго. Барем када је држава у питању. 

Покрет за децу "Три Плус" који је основао Владица Гавриловић покренуо је акцију "Цена минус за 3+" како би вишечланим породицама обезбедили попусте на различите услуге и производе.

У разговору за РТ Балкан Гавриловић каже да је циљ овог покрета усвајање закона који би обавезао све локалне самоуправе да издају њихове картице за попуст, али и да се изборе за 15 мера које би значајно олакшале живот вишечланим породицама.

"Наши предлози за побољшавање статуса вишедетних породица су месечна финансијска накнада до 18. године најмлађег детета, умањење обавезе за комуналне услуге (грејање, вода, смеће), умањење пореза за имовину према броју деце, умањење обавеза приликом регистрације возила, бесплатан вртић и једно зимовање/летовање за треће и свако наредно дете, бесплатне школске књиге, ужине, продужени и целодневни боравак у школама, превоз за школску децу, паркинг за породицу, тренирање у спортским клубовима које се финансирају од стране локалних самоуправа, персонализоване картице које обезбеђују бројне привилегије и попусте за породице са троје и више деце, веће студенске стипендије за децу студенте, приоритет у рангирању код Националне служба за запошљавање, померање старосне границе на 55 година за одлазак у пензију мајкама са троје и више деце", набраја наш саговорник.

Када је у питању картица "Цена минус за 3+", из покрета са седиштем у Чачку наводе да се картица полако трансформише у прву мобилну апликацију у свету намењену породицама са троје и више деце. 

До сада је више од 20.000 породица остварило право на коришћење картице "Цена минус за 3+" и тако обезбедило различите привилегије и користи, од јефтиније посете Зоолошком врту, бесплатних станичних услуга и превоза, попуста за тренирање деце у спортским клубовима, салонима лепоте за мајке, техничких прегледа возила за очеве итд.

"Како картица важи за све чланове породице, њоме је обухваћено више од 110.000 појединаца. Немогуће је доћи до податка у коме граду се највише користи, јер немамо повратне информације од 2.500 привредних субјеката о оствареним попустима по основу коришћења, пре свега јер се ради о великом броју учесника, а и код већине компанија се овај податак води као пословна тајна. Такође, картица важи у целој Србији па је мајке из Зрењанина користе нпр. у `Дино парку` на Златибору", објашњава Гавриловић и додаје да је највећи број картица подељен у у Београду, око 10 000.

Највећа потражња, како каже, влада за бесплатно тренирање у неком од 150 спортских клубова, затим за бесплатне паркинг сате, техничке прегледе и посету лекарским ординацијама.

Планови за будућност, како подвлачи председник Покрета за децу "Три Плус", јесу да се успостави сарадња са државним компанијама, попут Телекома, Поштанске штедионице, Србија гаса, ЕПС-а.

Као светао пример издваја општину Велико Градиште, која је усвојила већи део од 15 предложених популационих мера.

image