Србија и Балкан

Психосоматика, саботажа, или грешка у производњи: РТ Балкан истражује масовно тровање у Хрватској

Тегобе пацијенета указују на јаке киселине и базе, али могу да буду у питању и лажни симптоми, као и покушај дискредитације компаније "Кока-кола"
Психосоматика, саботажа, или грешка у производњи: РТ Балкан истражује масовно тровање у Хрватској© AP Photo/Gene J. Puskar/Tanjug

Нагађањима шта може да буде узрочник тровања више од 45 особа газираним напицима у Хрватској, сада делимично може да се стане на пут, јер је анализа једне спорне боце из Ријеке у Центру за форензичка испитивања и вештачења "Иван Вучетић" показала да је у узрочник тегоба средство за прање и/или одмашћивање.

Међутим, осталих 20 узоркованих боца из оригиналних паковања показују да пе-ха вредност прозирне течности не прелази дозвољену границу.

Компанија "Кока-кола" огласила се други пут у току дана, након што је хрватски Државни инспекторат објавио резултате анализе узорака из загребачког аутомата и продавнице.

"Након анализе Кока-коле 'Ориџинал тејст' (0,5 Л и 2 Л) у пластичној амбалажи, Државни инспекторат Републике Хрватске званично је потврдио да су наведени производи сигурни за конзумацију. У вези с једном бочицом `ромерквеле имоушн блубери помгренејт 330 мл.`повезаном са случајем, криминалистичка анализа је у току. Бочице из наведене серије привремено се повлаче с тржишта у интересу јавног здравља", саопштили су из компаније и додали да послују по највишим стандардима квалитета и здравствене исправности.

Саговорници РТ Балкан, међутим, напомињу да би посреди могли да буду и психосоматски ефекти.

Декан Хемијског факултета у Београду проф. Горан Роглић каже да не би било први пут да после сличних масовних објава већи број људи добије лажне симптоме.

"Ако је посреди тровање киселином или базом, код пацијената би се јавили озбиљни проблеми са дигестивним трактом, једњаком и желуцем, дошло би до крварења, незгодних спазама", објашњава он.

Проф. Медицинског факултета и председник Удружења токсиколога Србије, др Петар Булат, за РТ Балкан наводи да је ситуација крајње несвакидашња, због чега чак сумња и на саботажу.

"Врло је чудно, различити су технолошки процеси паковања и пуњења, једно је стаклена боца од 330 мл., друго пластична од пола литре. Не могу да верујем да се нешто десило у производњи", наводи др Булат.

Он подсећа да се и у кисела млека шприцом убризгавало свашта, било је случајева и уцењивања са швајцарским мајонезом, а такву врсту радњи могуће је спровести и код воћа и поврћа у трговинама и на тезгама.

"Ми смо као потрошачи врло незаштићени. Савет је да, ако знате какав је укус тог пића, чим одступи од уобичајеног, будете сумњичави. Дешава се врло често и код нас да се у ресторанима сервира отворено пиће. Зато опрез, узмите малу количину, ако приметите да нешто није у реду, испљуните и не пијете даље", објашњава саговорник нашег портала.

За ове симптоме који се јављају широм Хрватске, од Загреба, до Сплита, Ријеке, Карловца итд, попут лезија у усној дупљи, болова и пецкања у једњаку и желуцу, те отежаног дисања и тегоба у плућима, др Булат каже да му личе на корозивне супстанце са иритативно токсичним деловањима.

"То су јаке киселине и базе, нема других материја, које би могле да изазову таква оштећења", подвлачи професор.

Технолози из Удружења индустрије природно минералних и изворских вода за РТ Балкан наводе да им све ово изгледа као да је дошло до контакта конзумената са алкалним, абразивним, дезинфекционим средствима за чишћење.

"Све линије се перу непосредно пре производње, па је могуће да је неки круг на пуњачу уместо оригиналну воду, убацио дезинфекциона средства која су била у цевима. За све микробиолошке резултате је потребно три дана, а хемијска и до пет дана", објаснили су.

Закон о безбедности хране, иначе налаже да се у случају три инцидента производ повуче са тржишта.

"Кока-кола је морала да повуче производе и узбуни јавност, што су и урадили. Они имају веома високе стандарде и беспрекорно примењују те процедуре. Транспарентни су и воде рачуна о безбедности производа", кажу за РТ Балкан.

Они не искључују ни диверзију на фабричкој линији. 

"Оператери на машинама могу да буду потплаћени или да сами желе да дискредитују 'Кока-колу'. То је последња солуција, свашта може да се деси, па и да је дошло до оштећења опреме", закључују.

Први случајеви јавили су се за викенд. Убрзо су почеле да круже узбуњујуће поруке на друштвеним мрежама, а број тровања почео је да се повећава.

image