Србија и Балкан

Цвијановић Макрону: Српска није реметилачки фактор

Српски члан Председништва састала се са француским председником Емануелом Макроном
Цвијановић Макрону: Српска није реметилачки фактор© AP Photo/Michel Euler, Pool

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић састала се са француским председником Емануелом Макроном коме је, како преноси Танјуг, позивајући се на Срну, објаснила да су приче којима се Српска приказује као реметилачки фактор - неистине, а да се Српска залаже за функционисање БиХ у складу са Уставом.

"Разговарали смо и о свим актуелним темама, геостратешким циљевима, о кретању ЕУ у будућности, о кретању Западног Балкана када је у питању ЕУ, као и нашим унутрашњим питањима", рекла је Цвијановић додајући да је састанак са Макроном био конструктиван.

Цвијановић је истакла да је Макрону поручила да нема места страним намесницима у БиХ који мисле да могу да узурпирају сва права и раде све оно што не би да раде у било којој другој држави.

"Мислим да смо се ту разумели, да су парламенти ти који треба да доносе законе, а не неизабрани странци, али исто тако и да различита тумачења истих ствари изазивају недоумицу и да ми од ЕУ очекујемо одређену конзистентност", рекла је Цвијановић.

Она је истакла да је француском председнику указала на то да је РС била та која је предложила да је за усвајање свих 14 приоритета, и да се на тај начин покаже опредељеност ка путу у ЕУ.

"Али, исто тако и да уважимо неке ствари које неким нашим колегама Бошњацима у Сарајеву не одговарају, а то је да се изврши реформа Уставног суда и све оне друге ствари које ЕУ веома педантно нотирала, ако земља заиста жели да се креће европским путем", рекла је Цвијановић.

Она је додала и да јој је веома важно било да чује како Макрон види ЕУ, као и шта значи различит степен интеграције, као нова идеја модела ЕУ у будућности.

Макрон је, како је навела, рекао да ЕУ не треба да буде та која укида туђе идентитете, него да буде та која обједињује различите идентитете.

"То значи да сваки народ за себе задржи оно што му је важно. Наравно, систем треба да буде функционалан, али у оквиру тог система свака земља треба да долази до својих решења", рекла је Цвијановић.

Председнику Француске рекла је, и да све што се дешава у БиХ, јесте у оквиру политичке арене, да ће бити и задржано у тим оквирима, и да нема никаквог потенцијала за сукобе.

"Указала сам и на одређене ствари када је реч о нашој безбедносној слици, као и да смо прошли кроз тежак период, који је подразумевао и радикализацију, и да та радикализација никада није становала у РС", навела је она.

image