Србија и Балкан

Лозинка "Сребреница": Одрекни се Срба и сва врата на Западу биће ти отворена

Има нека "тајна веза" која прозападне политичаре у Србији тера да изјављују да се у Сребреници десио геноцид
Лозинка "Сребреница": Одрекни се Срба и сва врата на Западу биће ти отворенаwww.globallookpress.com © Danilo Balducci

Није се десило да је неко осуђен без разлога, поготово не кад је реч о Сребреници, изјавио је председник Покрета слободних грађана Павле Грбовић.

Како каже ова млада нада прозападне опозиције која је 1995. имала само две године, "судске одлуке су донете и јасне су – како за Сребреницу, тако и за остале злочине".

Овом изјавом Грбовић као да је желео да се докаже међу својим прозападним саборцима са листе "Србија против насиља" који такође користе сваку прилику да кажу како се у Сребреници десио геноцид.

За лидера овог дела опозиције Драгана Ђиласа питање Сребренице је решено, и не вреди о њему више говорити, осим што у сваком јавном наступу понови као мантру да је у питању геноцид.

Усвојили декларацију, ал' им жао што не пише реч геноцид

Прозападне снаге у Србији позивају се на пресуду Међународног суда правде. За време своје власти потрудили су се да српска скупштина донесе Декларацију о осуди злочина у Сребреници.

Било је то 2010. у глуво доба ноћи, неколико минута после поноћи. Демократска странка, предвођена Борисом Тадићем, тражила је изгласавање декларације, што се и десило превагом од само два гласа.

Међутим, било је оних којима је тада чак сметало што у декларацији не пише реч геноцид. Зато су се потрудили да наредних година на сваком месту и у свакој прилици изговоре ту реч.

У Скупштину Србије 2016. стигао је предлог да се усвоји Резолуција о геноциду у Сребреници, као и да се 11. јул прогласи за Дан сећања.

Иза овог предлога стали су: Чедомир Јовановић, Жарко Кораћ, Мариника Тепић, Сулејман Угљанин, Енис Имамовић, Наташа Мићић, Ненад Милић, Ненад Чанак, Горан Чабради, Олена Папуга и Нада Лазић. 

Међутим, већина ових људи, прозападно орјентисани, и данас су у српској политици, само у другим странкама. У последњих 10 година ништа се није променило међу прозападним снагама у Србији, осим што од скора уз Сребреницу као "лозинку" за улазак у круг миљеника Запада иде и захтев да се Русији уведу санкције.

Свој став о санкцијама, опозиција око Ђиласа крила је пред претходне изборе, али тек што су објављени изборни резултати обелоданили су како би нова власт требало да окрене леђа Москви и уведе јој санкције.

Можда не би требало да чуди овакав став према Русији која је, упркос упорном захтеву Велике Британије о усвајању, уложила вето на резолуцију Савета безбедности УН о Сребреници, којом би се српски народ оптужио за геноцид.

Зашто српски политичари болују да Сребреницу прогласе за геноцид?

Запад годинама води агресивну међународну политику како би српски народ прогласио за геноцидни. Лидер у сатанизовању Срба је Велика Британија, али има и помоћ изнутра, односно из Србије.

Политичари који праве ходочашће у Поточаре се деле у две колоне, каже за РТ Балкан политиколог Александар Павић.

"Прва колона су они који стварно не знају шта се тамо десило, али не доводе у питање званичну верзију. Има таквих, али су у мањини. Већина политичара који гура тезу о геноциду у Сребреници то ради јер су им тако наредили или сугерисали њихови покровитељи са Запада који су их створили, гаје и плаћају да одржавају тај наратив", каже Павић.

Додаје да су у питању политичари који то раде професионално и уопште их није брига за последице онога што говоре, нити о њима размишљају.

"А свесно саучествују у вештачком продубљивању подела које долазе из англо-америчког света који су мајстори политике 'завади па владај'. Они су делимично свесни, а делимично несвесни агенти стварања раздора. То сигурно није искрено, јер ко год би искрено хтео да зна шта је истина о Сребреници, мало би се распитао, мало прочитао и видео да то уопште није онако како се представља", закључује наш саговорник.

image