Русија

Захарова о Сребреници: Демонизација Срба је недопустива

Русија се доследно залаже за објективну истрагу свих незаконитих акција које су биле усмерене против свих етничких група, укључујући Бошњаке, Србе и Хрвате, подсећа МСП Русије
Захарова о Сребреници: Демонизација Срба је недопустиваwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Демонизација Срба као "геноцидног" народа је неприхватљива, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући 28. година од злочина у Сребреници. 

"Демонизација Срба у супротности је са међународним правом и не доприноси постизању правог међунационалног мира", рекла је Захарова, након чега је позвала јавност да догађаје из периода од 1992. године до 1995. године не тумаче политичари, већ научници и историчари. 

"Политизација ових питања само појачава међунационалну напетост и не може да помогне решавању задатака који се тичу јачања мира и безбедности у региону", поручили су из МСП-а Русије. 

Захарова је уједно истакла и да су се последњих дана у медијима БиХ пласирале различите измишљотине о ставу Русије о Сребреници.

Произвољне измишљотине о ставу наше земље о том питању, како је навела, Русија тумачи као намерну провокацију Запада. 

"Русија се доследно залаже за објективну истрагу противправних акција које су биле усмерене против свих етничких група, укључујући Бошњаке, Србе и Хрвате, са циљем да кривци, без обзира на њихову националну или религиозну припадност, буду заслужено кажњени", поручила је Захарова. 

image