Србија и Балкан

Столтенберг: КБС нема подршку НАТО-а да се наоружава

Генерални секретар НАТО-а истакао је да транзиција КБС у војску "није добра"
Столтенберг: КБС нема подршку НАТО-а да се наоружава© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да такозване Косовске безбедносне снаге немају подршку НАТО-а да се наоружавају, као и да транзиција тзв. КБС у војску није добра.

Столтенберг је у интервјуу за Танјуг, на питање зашто НАТО дозвољава наоружавање тзв. КБС и куповину дронова, истакао да је НАТО био против тога.

На питање о чланству тзв. Косова у Алијанси, генерални секретар каже да свака одлука о чланству мора да буде спроведена консензусом свих чланица НАТО-а.

"Ако неке чланице нису признале 'Косово', самим тим то представља проблем за чланство, али верујемо да је једини пут ка мирном решењу и просперитету подршка дијалогу уз посредство ЕУ", рекао је он.

Упитан о повећању броја патрола на северу КиМ, први човек НАТО-а истиче да је НАТО своје присуство на северу учетворостручио.

"Додали смо 1.000 војника и оклопна возила, јер смо видели повећање напетости и насиља, када је рањено 93 војника Кфора, од којих су неки имали озбиљне повреде, а 24. септембра је био озбиљан инцидент. Тражимо од наших команданата да процене да ли да имамо дугорочније присуство, чекамо даље препоруке пре било каквих даљих одлука", рекао је Столтенберг.

Према његовим речима, НАТО је ту да штити све људе који живе на КиМ.

"Пошто смо приметили много насиља и нестабилности, у последњих неколико недеља смо повећали присуство кроз додатних 1.000 војника, како бисмо се постарали да још више заштитимо слободу кретања и безбедност свих људи на 'Косову'", рекао је генерални секретар.

На питање како тумачи то што су тзв. КБС наоружане и распоређене на северу, Столтенберг наводи да морају да се разликују "Косовске безбедносне снаге" од полиције.

"У договору из 2013. године се јасно наводи да косовске снаге не могу да буду прекомандоване на север Косова, без потврде НАТО команданта и турског генерала који тренутно води снаге Кфора. Али полиција не потпада под тај договор. Такође смо рекли да очекујемо и координацију и да Кфор буде обавештен, ако буде прекоманди или када оне буду такве да утичу на безбедносну ситуацију и проузрокују несигурност", рекао је Столтенберг.

Говорећи о сарадњи НАТО-а и Србије он је истакао да би волео да види дубљу сарадњу и већи ниво сарадње што је, наглашава, од користи за обе стране, да се промовише стабилност у региону.

"Понављам, имамо неколико заједничких мировних програма, као што је размена технологије, енергетике, све је то веома важно и зближава нас. Србија је на евроатлантском путу и ми у потпуности поштујемо неутралност Србије и то да не жели у НАТО. Али због будућег чланства у ЕУ она жели сарадњу са НАТО савезницима, како би брже приступила ЕУ. Покушаћемо да подржимо то. Што се тиче поруке председника Вучића да се успоставе заједничке вежбе, то је важан корак. А паралелно с тим видећемо како можемо да имамо и нове партнерске програме, који ће покрити различите кораке", рекао је први човек НАТО-а. 

Он је, на питање како оцењује сарадњу са Србијом у контексту рата у Украјини оценио да је од почетка рата у блиском контакту са српским властима, пре свега са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

"То су важни контакти које ценим, јер је Србија важан партнер НАТО-а и важан регионални чинилац. Већ годинама сарађујемо са Србијом по питању мира. На пример, сарађујемо на подршци кроз медицинску опрему и слично. Имамо важне контакте, иако се не слажемо питању свега, али то је нормално. Што се тиче Украјине, Србија је у УН осудила нелегалну инвазију Русије на Украјину, као и велика већина осталих чланица", закључио је Столтенберг.

image