Србија и Балкан

Нит вино, нит вода: ДПС потписао споразум, али...

Јавност у Црној Гори је поприлично је збуњена и за сада нико са сигурношћу не може рећи шта су из ДПС овом изјавом у ствари рекли
Нит вино, нит вода: ДПС потписао споразум, али...© R.R./ATAImages

Само неколико сати пошто је представник Демократске партије социјалиста ставио потпис на Споразум за одржавање пописа у Црној Гори, члан Председништва и посланик ове странке у Скупштини Црне Горе Никола Ракочевић саопштио је да је "ДПС ставио потпис на Споразум", али да у попису "неће учествовати док се сви услови из споразуме не испуне".

Ракочевић је појаснио да су из ДПС-а споразум потписали "да допринесу постизању општег консензуса дијалога и кохезије у друштву у циљу достизања највећих европских и демократских стандарда".

"И други разлог је што смо на овај начин, прихватањем услова од стране мандатара Спајића, што похваљујемо као добар и зрео политички потез, заједнички оценили и установили да је припремана пописна превара од владе Дритана Абазовића, на што смо указивали месецима. Због тога се и одгодио попис и због чега смо и добили ту врсту спремности да се прихвате услови не само опозиције, већ и невладиног сектора и заједница мање бројних народа", рекао је Ракочевић.

У недостатку детаљнијег и прецизнијег образложења од стране ДПС, јавност у Црној Гори од јуче поподне, после изјаве Ракочевића, поприлично је збуњена и за сада нико са сигурношћу не може рећи шта су из ДПС овом изјавом у ствари рекли.

Да ли став Ракочевића да ДПС "у попису неће учествовати док се сви услови из споразума не испуне", значи да су из ове партије и даље у бојкоту, да ли је ово позив чланству странке да се не одазове на попис или само значи да представници ДПС неће учествовати у пописним комисијама и другим органима који ће се бавити пописом?

"Овај став ДПС личи ми на прављење одступнице и стварање услова да за неки месец, када резултати пописа буду познати, једноставно кажу да резултате пописа не признају ако им се они не буду свиђали", рекао је јутрос за РТ Балкан један од добрих познаваоца овдашњих политичких прилика.

Портпарол ДПС-а Милош Николић јуче је рекао да је "потписивањем споразума званично завршен први корак – консензус око услова који ће, ако буду испуњени, значити спровођење пописа чији ће резултати бити признати од свих".

Николић је у изјави агенцији Мина прецизирао да је рок за испуњење услова кратак, али да, што се тиче ДПС "попис може почети тек након реализације тих услова".

У коментарима на друштвеним мрежама од синоћ превладава став да из ДПС-а "више ни сами не знају шта хоће".

"Потписали сте али нећете учествовати. Ни на небу, ни на земљи, краљеви, шампиони лажи, лажи, лажи", наводи се у једном од коментара.

"Од свега је најбитније да сте небитни, ја сам Црногорац који говори црногорским језиком и са овим ћете само смањити број Црногораца на попису, али је добро ово што рекох на почетку, па неће имати велику улогу ваше мишљење", наведено је у још једном од коментара.

Подгорички портал "Вијести", јутрос је објавио да на основу њихових сазнања из врха Владе Црне Горе "термин спровођења пописа" неће бити одложен. Попис је иначе требало да буде одржан од 1. до 15. новембра, али је Влада Црне Горе, први дан по избору, 31. октобра, изменила уредбу о одржавању пописа и донела одлуку да он буде одржан од 30. новембра до 15. децембра.

У међувремену, после консултација Спајића и представника опозиције, НВО сектора и већа мањинских народа договорен је Споразум о условима за одржавање пописа, који су јуче потписали ДПС, СД, Бошњачка странке и председници шест већа мањинских народа, а вече раније и премијер Милојко Спајић.

ТВ "Вијести" јуче је објавила да се на поновљени јавни оглас Управе за статистику за избор 424 инструктора пријавило 800 кандидата, а да се јавни оглас за пописиваче којих ће бити 3.800 завршава данас.

image